7 listopada, 2022

Kupujte i istražite

Trošenje vremena na istraživanje na mreži ili posjećivanje izložbenih salona može se isplatiti jer neki trgovci mogu ponuditi promotivne ponude kako bi pomogli s troškovima vlasništva. Probna vožnja automobila od interesa također je učinkovit način da saznate koje marke i modeli najbolje odgovaraju vašim zahtjevima i životnom stilu.

Jednako je važno osigurati da vaš odabrani trgovac ima akreditaciju za prodaju vozila.

 

Troškove za rad i održavanje automobila treba predvidjeti u proračunu

Nije samo početna cijena automobila važna u smislu pristupačnosti. Nakon kupnje, potrebno je uzeti u obzir tekuće troškove i troškove održavanja, kao što su mjesečna financijska plaćanja, godišnje servisiranje, cijene goriva ili električne energije. Mnogi novi automobili nude se s poticajima, kao što su besplatno osiguranje, porez na prometnice (gdje je primjenjivo) i pokriće kvara, ali nakon što istekne nakon početnog definiranog roka, ti će se troškovi vlasništva također morati platiti.

 

Virtualne kupnje vozila putem interneta regulirane su posebnim zakonodavstvom

Kupnja novog automobila putem interneta od početka do kraja putem interneta, umjesto posjeta maloprodajnim objektima u bilo kojem trenutku tijekom procesa kupnje, uključujući i probnu vožnju, poznata je kao “prodaja na daljinu”. U ovom scenariju, prodajna transakcija je regulirana propisima o potrošačkim ugovorima (informacije, otkazivanje i dodatne naknade) iz 2013. Na primjer, kada kupujete vozilo na internetu, imate 14 dana da vratite automobil od datuma isporuke ako ste promijenite mišljenje, ali važno je imati na umu da mogu postojati odbici za korištenje ako ste vozili automobil prije nego što ste ga odlučili vratiti.

 

Električna vozila postaju sve važnija

S obzirom na to da su cijene benzina i dizela nedavno dosegle rekordne visine na predgrađima diljem zemlje, kupnja električnog vozila (EV) postaje sve popularniji prijedlog za vlasništvo. S povećanjem broja električnih modela na tržištu, postoji daleko veći izbor u pogledu budžeta, dometa, kapaciteta baterije i opreme. Prije kupnje električnog vozila korisno je razmisliti o čimbenicima, kao što je mjesto na kojem se može puniti – npr. na ulici ili prilazu, te gdje i kako ćete ga voziti, odnosno hoće li se koristiti pretežno za kratka putovanja i poslove , ili putovati na veće udaljenosti.

 

Novi automobili znače da možete odabrati specifikaciju

Jedna od glavnih prednosti kupnje novog automobila izravno iz tvornice, za razliku od onog koji je rabljen, jest to što ste prvi vlasnik. To znači da možete odabrati točnu specifikaciju vozila prema svom proračunu i ukusu, uključujući boju interijera i eksterijera, veličinu motora (za benzinski ili dizelski model) ili kapacitet baterije i domet (za električni automobil) i ima li automobil npr. automatski ili ručni mjenjač.

 

Možda ćete morati čekati na isporuku

Budući da se proizvodi manje novih automobila zbog globalne nestašice komponenata, a poluvodički čipovi jedan su od najtraženijih dijelova, isplati se unaprijed planirati kada želite preuzeti isporuku Vaše vozilo, jer može proći nekoliko mjeseci dok ne stigne.

Nadalje, postoji mogućnost da se datum koji je trgovac naveo na obrascu za narudžbu također promijeni u skladu s rasporedom izrade proizvođača, stoga odvojite vrijeme da pažljivo pročitate svu dokumentaciju i uvjete kako biste razumjeli implikacije bilo kakvih vremenskih promjena prije polaganje depozita. Možda ćete otkriti da specifikacija koju ste odabrali nije potpuna na mjestu isporuke. U većini slučajeva to bi trebalo ispraviti čim dijelovi postanu dostupni, a trgovac bi vas o tome trebao obavještavati.

 

Tehnologija se razlikuje ovisno o proizvođaču, modelu i vrsti goriva

S velikom raznolikošću marki i modela na današnjem tržištu, način na koji se koriste kontrole u automobilu (npr. putem zaslona osjetljivog na dodir ili ručnih brojčanika, na primjer) razlikuje se ovisno o marki. Oprema koja dolazi kao dio standardne specifikacije i ona koja je dostupna kao doplata ili opcija također se može razlikovati.

Budući da rad mnogih elemenata vozila sada ovisi o softveru i elektronici, na mjestu kupnje može biti korisno raspitati se o svim koracima koje je potrebno poduzeti kako bi sustavi bili ažurni ili nadograđeni putem preporučenih preuzimanja, poput satelita navigacijske karte. Neka se preuzimanja mogu aktivirati daljinski putem ažuriranja proizvođača “over-the-air”, gdje nisu potrebne nikakve daljnje radnje. Osim toga, mogu postojati usluge pretplate koje su prve godine uključene u automobil, ali zatim se mogu naplatiti za buduću upotrebu. Nekim se funkcijama vozila može upravljati putem aplikacije za pametni telefon (npr. za električna vozila), stoga vrijedi provjeriti je li vaš uređaj kompatibilan i hoće li vam biti ugodno koristiti ovu vrstu tehnologije.

 

Jamstva su standardna za nove automobile

Prednost kupnje novih automobila je u tome što automobili dolaze s jamstvom proizvođača kao dijelom kupnje. Oni će varirati u trajanju (tj. tri do sedam godina) ili u ukupnoj kilometraži koja je pokrivena ugovorom (npr. do 100.000). Jamstva su osmišljena da pokriju troškove otklanjanja mehaničkih kvarova koji nastanu kao rezultat kvara tijekom procesa izrade. Preporučljivo je pročitati politiku u cijelosti, kako biste bili u tijeku sa svim izuzecima, kao što su stavke za habanje, uključujući gume i kočione diskove.

Također je uobičajeno da proizvođači daju jamstva za boju i zaštitu od korozije, iako će ona često biti na ograničenije razdoblje, dok električni modeli također mogu imati zasebno jamstvo za bateriju za zadržavanje postotka njezinog kapaciteta za određeni broj godina.

 

Na dan primopredaje provjerite i razumite vozilo

Dan kada vam se predaju ključevi vašeg novog automobila često je uzbudljiv trenutak. Međutim, prije nego što se odvezete s dvorišta, vrijedi provesti vrijeme obilazeći ga s članom osoblja, kako biste bili sigurni da ste zadovoljni unutarnjim i vanjskim stanjem automobila, da postoji sva dokumentacija, uključujući priručnik , te da ste zadovoljni načinom na koji kontrole i sustavi rade, budući da se oni mogu razlikovati od modela do modela.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: