10 prosinca, 2022
  • Kako biste uklonili smolu s odjeće odmah nakon što je mrlja nastala, koristite vruć zrak ili paru. Sušilom za kosu, primjerice, iz daljine zagrijte smolu. Budite oprezni kako tkanina ne bi izgorjela. Kad primijetite da se smola topi, uklonite ju s malo pamuka natopljenog u acetone. Možete koristiti i vruću vodu. Zagrijte vodu te ju, kad prokuha, izlijte u šalicu i stavite na mrlju kako bi se smola rastopila.

 

  • Jedna od jednostavnijih tehnika jest uklanjanje smole ledom. Stavite malo leda na mrlju od smole, pričekajte da se smrzne te ju stružite nožem dok ju ne uklonite u potpunosti.

 

  • Soda bikarbona preporučuje se za skidanje mrlja s odjeće svijetlih boja. Napravite pastu miješanjem sode bikarbone i vode, nanesite ju na mrlju i ostavite da djeluje sat vremena. Preporuka je da pastu stavite s unutarnje strane odjeće kako biste bili sigurni da neće izblijedjeti.

 

  • Smolu s odjeće možete ukloniti i maslinovim uljem. Nanesite maslinovo ulje direktno na mrlju i ubrzo bi trebala nestati. Nedostatak ove metode je tretiranje mrlja koje je ostavilo maslinovo ulje. Za njih možete koristiti baby puder; nanijeti ga i ostaviti da djeluje najmanje sat vremena, očistiti ga običnim sapunom i isprati vrućom vodom.

 

  • Alkohol i aceton također vam mogu pomoći da vrlo jednostavno uklonite smolu. Natopite malo pamuka ili nanesite jedno od navedenoga direktno na mrlju, kratko ostavite da djeluje i istrljajte tretirano područje. Ova sredstva poprilično su agresivna te se preporučuju samo za bijelu odjeću.

 

  • Krema za sunčanje! Neobičan proizvod koji vam uvelike može pomoći u borbi s mrljama od smole. Kremu nanesite direktno na mrlju i utrljajte, a odjeću zatim operite kako biste isprali ostatke smole i kreme.

Ovisno o tvrdokornosti mrlje, po potrebi ponovite navedene postupke nekoliko puta.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: