7 listopada, 2022

Smokve kod kuće možete osušiti na dva jednostavna načina, a to su ili na zraku kada se sušena na prirodnom suncu ili ako nemate tu mogućnost sušenje možete napraviti i pomoću pećnice. Osim prethodno navedena dva postupka sušenja postoji nekoliko koji su malo kompliciraniji i nisu u širokoj primjeni, posebno ako nemate dovoljno prostora za sušenje.

Naime, jedan od postupaka je i sumporenje smokvi. Ovaj postupak se ne preporučuje jer može biti opasan po zdravlje ako ne znate baratati sa sumporovim prahom koji se prodaje u specijaliziranim trgovinama. Ovaj postupak uključuje stavljanje smokvi na rešetke, iznošenje rešetki van na zrak i ispod njih se pali sumporov prah na plehovima te rešetke oblažu kartonskim kutijama. Prilikom tog postupka, ako niste do sada koristili sumporov prah, možete oštetiti kožu i sluznicu zbog toga najbolje bi bilo da sušite smokve ili na zraku ili u pećnici ili u posebnom stroju za sušenje – dehidratoru.

Važno je napomenuti da prilikom sušenja smokvi na površinu izlazi šećer koji se nalazi u smokvama te će doći do procesa kristalizacije odnosno šećer koji izlazi na površinu se stvrdnjava na površini (pokožici ploda) što stvara na smokvi bijeli plašt. Ovo je normalan proces prilikom sušenja te vas ne treba brinuti kada se taj proces dogodi.
Kako sušiti smokve na zraku, pećnici ili dehidratoru saznajte u nastavku.

Sušenje smokvi na zraku (suncu)

Ako smokve sušite na zraku odnosno uz pomoć sunca trebat će vam nekoliko dana i malo više brige oko smokvi kako bi ih osušili.

 

 

Pažljivo smokve staviti na pamučne krpe ili na rešetkastu podlogu. Prilikom rada sa smokvama morate pripaziti da ih ne zgnječite i ne oštetite jer će plodovi smokve biti zreli te su jako osjetljivi. Tako raspoređene smokve ostavite da se na suncu suše minimalno 5 dana.

Tijekom sušenja smokve je potrebno okrenuti nekoliko puta, ali ih nije dobro pretjerano dodirivati. Preko noći ih unesite u suhu i prozračnu prostoriju kako preko noći ne bi pokupile vlagu. Ako se tijekom sušenja pojave koje promijene na plodu kao što su ličinke muha ili plijesan, takve plodove odmah uklonite.

Ako nakon 5 dana vidite da su smokve suhe i kada ih pritisnete da se ne vraćaju u prvotni oblik to znači da su proces sušenja gotov. Ako se to ne dogodi, ostavite ih da se suše još nekoliko dana sve dok ne primijetite navedene karakteristike smokve. Ako se tijekom sušenja pojave nametnici kao što su muhe, smokve prekrijte s mrežastom krpom ili mrežicom kako nametnici ne bi napadali plod.

Ovako osušene smokve potopite u vruću slanu vodu na 30 sekundi (1/2 šalice morske soli na 5 l vode) kako biste ih dezinficirali. Nakon što ih izvadite iz vode stavite ih na pamučnu krpu i sušite još jedan dan na suncu. Nakon sušenja, smokve se spremaju u papirnate vrećice ili kartonske kutije.

Sušenje smokava u pećnici

Jedan od načina na koji možete sušiti smokve u kući je uz pomoć pećnice i ako imate manje količine smokava ovo je idealan i brz način sušenja. Potreban će vam biti samo papir za pečenje i pećnica.

Za početak smokve koje ste ubrali stavite na rešetke pećnice na koju ste prvo postavili papir za pečenje. Pećnicu uključite na 60°C – 70°C te opciju vrućeg zraka ili ventilator. Ako nemate ventilirajuću pećnicu, ostavite vrata pećnice malo otvorena pomoću drvene kuhače kako bi vlaga slobodno izlazila.

 

 

Pomoću vilice, smokve pritisnite (od peteljke prema dolje) kako bi iz njih istisnuli višak zraka i nakon toga okrenite s donjim dijelom prema gore. Između svake smokve ostavite dovoljno prostora kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati i nemojte ih pregusto slagati.

Rešetku stavite u pećnicu na srednju razinu i ostavite pećnicu oko 5 cm otvorenu. U pećnici se smokve na ovaj način moraju sušiti oko 6 sati i nakon što ih izvadite iz pećnice. Smokve su osušene ako ih pritisnite prstima, ne vraćaju se u prethodni oblik. Prije nego ih spremite u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu potrebno ih je potrebno ohladiti na zraku. Ako želite da tako sušene smokve ne popljesnive i ne pojave se nametnici između njih možete staviti lovorov list ili stabljiku komorača.

Sušenje smokava u dehidratoru

Jedna od mogućnosti sušenja smokava je i u dehidratoru. Dehidrator je stroj pomoću kojega se razne vrste voća i povrća mogu na brz način osušiti i nakon toga spremiti za duže skladištenje. Pomoću dehidratora možete sušiti i manje, ali i veće količine smokvi.

Prilikom sušenja u dehidratoru smokve stavite na rešetke dehidratora i prilagodite temperaturu na 65°C – 75°C na 5 sati. Također preporučujemo da pročitate upute proizvođača dehidratora o optimalnoj temperaturi vašeg dehidratora za sušenje voća.

Nakon ovakvog načina sušenja također je potrebno suhe smokve potopiti u vruću slanu vodu na 30 sekundi kako bi se smokve dezinficirale. Slanu vodu pripremite tako da u 5 l vode stavite pola šalice morske soli i miješajte dok se sva sol ne otopi. Nakon što ih izvadite iz vode stavite ih na kratko na pamučnu krpu da se osuše i nakon toga ostavite na zraku da se 2 – 3 sata osuše na zraku, a zatim ih spremite u papirnate vrećice ili kartonske kutije.

Suhe smokve u maslinovom ulju

Kada ste smokve osušili možete ih konzumirati samo do tjedan dana i to ako ih držite na hladnom mjestu kao što je hladnjak. Ako želite da vam suhe smokve traju duže možete ih pripremiti s maslinovim uljem kako bi im produžili rok trajanja. Navedena količina sastojaka dovoljna je za staklenku zapremnine 2,5 l. Tijekom vremena smokve će upiti dio maslinovog ulja pa je bolje sastojke staviti u veću staklenku kako bi imale dovoljno prostora za upijanje.

 

 

Sastojci

  • 40 komada suhih smokava
  • 1 l maslinovog ulja

Priprema

  1. Suhe smokve složite u staklenku i prelijte s maslinovim ulje te dobro zatvorite s poklopcem.
  2. Ostavite staklenku na suhom, tamnom i hladnom mjestu da odstoji 40 dana.
  3. Nakon 40 dana možete početi s konzumacijom ili ih spremiti na tamno i suho mjesto.

Suhe smokve u medu

Osim u maslinovom ulju, suhe smokve možete staviti i u teglicu meda te im tako produžiti rok trajanja, ali napraviti i lijek koji pomaže kod grlobolje i prehlade. Navedena količina sastojaka bit će vam dovoljna za staklenku zapremnine od 750 ml.

Sastojci

  • 20 suhih smokvi
  • 250 ml meda

Priprema

  1. 20 suhih smokvi stavite u staklenku i prelijte s medom.
  2. Ostavite da odstoji 10 dana.
  3. Nakon što prođe 10 dana možete početi s konzumacijom.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: