Kako se riješiti stršljena?


Glavno pitanje u ove ljetne mjesece je kako se riješiti stršljena? Zrelo voće, veći broj drugih insekata, ostavljena hrana – ono je što privlači stršljene. Ovi kukci iz porodice osa često se ugnijezde ispod nadstrešnica, na tavanima, u fasadi, dimnjacima ili u šupljem drveću i zapuštenim područjima i tek onda prave probleme. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 do 2 km od gnijezda. Iz jednog gnijezda od proljeća do jeseni može se razviti do 700 stršljena.

Kako se riješiti stršljena kada poljoprivrednici koji rade u voćnjacima ili poljima te oni koji imaju kuće u prirodi, najčešće se susreću s ovim insektom koji nema prirodnih neprijatelja. Ondje u voćnjacima prave veliku štetu, posebno na kruškama i grožđu gdje mogu isisati sav rod. No, često se stršljenovi ugnijezde i u urbanim sredinama, a dokaz tome je dolje potpisana. Naime, već treću godinu u fasadi zgrade imamo gnijezdo stršljena koji nam dolaze na balkon, a često ulaze i u kuću.

Treba ipak znati da i ovi opasni kukci od čijeg uboda osoba može umrijeti, ovisno o tome je li alergična i na kojem mjestu tijela je ubodena, ipak imaju svoje važno mjesto u prirodi. Naime, osim što sišu sokove drveća i voća, stršljeni love druge insekte kako bi nahranili svoje ličinke.

Borba sa stršljenima može biti teška i dugotrajna. Ljudi se svega sjete pa se u svojim akcijama dovedu u još veću opasnost. Naime, ima onih koji nesmotreno pale gnijezda. Tražeći recept kako ih se riješiti, naišla sam na priču o čovjeku koji je koristio običan dezodorans kao brener (plamenik) te krenuo paliti gnijezdo. Stršljeni su se strašno uzbunili, izboli ga. Više se ne sjećam je li preživio i je li mu kuća ostala čitava. No, paljenje gnijezda stršljena je najopasnija mjera koju možete poduzeti. Zapravo, najsigurnije je zvati stručnu službu.

Također, ništa nećete učiniti ako u gnijezdo usmjerite mlaz vode pod jakim pritiskom. Samo ćete ih uzbuniti, a s gnijezdom se ništa neće dogoditi.

U slučaju da gnijezdo pronađete zimi, možete ga slobodno ukloniti jer je tada napušteno.

Klopka od plastične boce i soka

Na internetu ćete naći mnoge savjete o uništavanju stršljena, a najučinkovitiji način je i najjednostavniji. Postavljanje klopki koje možete izraditi sami.

Za klopku vam je potrebna dvolitrena plastična boca, voćni sok, ocat, vino ili pivo. Nećete pogriješiti ako u tekućinu dodate malo šećera, ali i komadić, dva, sirovog mesa ili čak ostatke hrane za pse ili mačke. Gornju trećinu boce prerežite, tako da dobijete lijevak. U trećinu odrezanog dijela boce sipajte tekućinu koja će ih privući te “zaklopite” gornjim dijelom boce tako da je njezino grlo unutra, u donjem dijelu. Zalijepite rubove boce ljepljivom trakom. Stršljene će privući ovi mirisi, ući će, ali neće moći izaći te će se utopiti. Budite bez brige, pčele ovaj miris ne privlači.


Why should you hire a cyber security consultant for your company?
There are many reasons why companies should consider hiring cyber security consultants. …
How to prevent your computer against Adware?
Adware is a type of malware that displays unwanted advertisements on a …

Blog at WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: