13 studenoga, 2022

VPN ili virtualna privatna mreža je vrsta softvera koji mijenja tvoju IP adresu i šifrira tvoj internetski promet.

Time dobivaš viši stupanj zaštite i privatnosti dok surfaš internetom te možeš pristupiti sadržajima koje su blokirali davatelji internetskih usluga, vlade ili bilo koje druge organizacije ili osobe.

Šifriraj svoj internet promet i surfaj internetom bez imalo brige.

Da bi se spojio na VPN, moraš imati pružatelja internet usluga (T-Com, Iskon, B-net itd.). Kada pokreneš VPN aplikaciju, ona se povezuje na VPN server koji koristi pružatelj VPN usluge na koju si se pretplatio. Time se stvara tunel za informacije koji zaobilazi tvojeg pružatelja internet usluga i tako tvoj pružatelj internet usluga ne može vidjeti što radiš online, a web stranice koje posjećuješ ne mogu znati tko si.

VPN onemogućava tvojem pružatelju internet usluga da vidi što pretražuješ na internetu. Primjerice, ako skidaš piratske sadržaje, ne moraš brinuti da će tvoj internet provider te informacije proslijediti nadležnim institucijama.

VPN također pruža dodatnu razinu zaštite kada plaćaš online karticama, pa potencijalni hakeri ne mogu presresti te podatke. Sigurnost se odnosi i na sve lozinke, emailove, poruke i slične osjetljive informacije koje šalješ internetom. Možeš se spojiti na bilo koji javni WiFi (u kafiću, javnom prijevozu, šoping centrima, gradskim hotspotovima itd.), a VPN će sakriti tvoje osjetljive podatke od onih koji ih žele zloupotrijebiti ili ukrasti.

Jedan od popularnih razloga zašto se ljudi odluče pretplatiti na VPN usluge je mogućnost pristupa svim uslugama streaminga koje su blokirane u njihovoj zemlji. Primjerice, možeš gledati američki Netflix koji ima puno veću ponudu nego kod nas, možeš slušati najveću ponudu glazbe na Spotifyju, a također ti se više neće dogoditi da neki YouTube video nije dostupan u tvojoj zemlji.

Budući da VPN mijenja tvoju IP adresu, to oglašivačima jako otežava ciljano prikazivanje oglasa. To znači da ako jedan dan naručiš tenisice za trčanje, nećeš  morati gledati reklame tenisica na apsolutno svim oglasima koji ti se prikažu narednih 3 mjeseca.

VPN je odličan u borbi protiv cenzure, bilo da živiš u državi s opresivnom vladom ili su administratori u tvojoj studentskoj knjižnici ili u uredu zabranili pristup određenim stranicama.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: