Site icon NovcanaOAZA

Što je 5G i kako se koristi za prenošenje podataka

Oglasi

5G je nova, peta generacija mobilnih telekomunikacijskih mreža s pripadajućom infrastrukturom i uređajima. Temelji se na novim tehnologijama poput 5G New Radio (NR) koja koristi milimetarski valni spektar te mnogo veće radio frekvencije (5G koristi 28 GHz, dok 4G koristi 700-2.500 MHz).

To omogućuje prijenos eksponencijalno više podatakaveće brzineveći broj povezanih uređaja i manju latenciju.

Rad postojećih mreža, primjerice 4G, možemo usporediti s radom reflektora koji osvijetle cijelo područje, pri čemu se gubi puno svjetla (odnosno signala) na područja na kojima nema uređaja.

5G New Radio i još jedna nova 5G tehnologija naziva Massive MIMO (eng. multiple input multiple output) omogućit će jednostavniji i učinkovitiji fokus mreže na uređaje te tako poboljšati pokrivenost, brzinu i kapacitet.

Smjena generacija mobilnih telekomunikacijskim mreža događa se otprilike svakih 10 godina. Tako se 1G pojavio u osamdesetima prošlog stoljeća, u devedesetima je došao 2G (koji se kod nas počeo implementirati tek nakon ratnih godina), u 2000.-ima prelazimo na 3G mrežu, a današnji standard 4G mreže uveden je početkom 2010.-ih i upravo njemu možemo zahvaliti razvoj i popularizaciju pametnih telefona.

Exit mobile version