7 listopada, 2022

Koji laptop izabrati za koji fakultet?

Prije nego uopće krenemo u same karakteristike dobrog studentskog laptopa, važno je napomenuti da laptop uvijek biraš prema fakultetu kojeg pohađaš. Tehnički fakulteti zahtijevat će i moćnija prijenosna računala, dok će studentima humanističkih fakulteta i nešto slabiji laptopi biti dovoljni. Jasno ti je da isti laptop nije potreban osobi na pravnom fakultetu i onoj na FER-u. Čini se sasvim logično.

Kako velika većina studenata kroz cijelo studentsko razdoblje koristi jedan laptop, zahtjevi samog fakulteta trebali bi biti primarni u tvom izboru. Naravno, vodič za kupovinu laptopa prema svakom posebnom fakultetu ne možemo napraviti, ali zato smo sastavili sve najbitnije komponente koje bi studentski laptop trebao imati, a da svi studenti budu zadovoljni njime.

SSD disk je pravi prijatelj studentskog laptopa

SSD diskovi u laptopima su postali sve popularniji i to je nešto što bi trebao imati svaki studentski laptop. Oni donose brzinu i instant paljenje, pokretanje programa, a to je nešto što ćeš posebno cijeniti. Vremena kada si nakon pokretanja laptopa mogao otići skuhati kavu napokon su došla kraju, sada će ti laptop biti spreman za rad u samo par sekundi. Lijep je osjećaj kada na predavanju otvoriš laptop i on se odmah upali, a ne da potpuno funkcionalan postane taman na kraju predavanja.

SSD disk je i dugovječniji od klasičnog tvrdog diska, a to će dobro doći ako ne planiraš tijekom studiranja mijenjati laptop par puta. Ili ako ne planiraš studirati desetak godina.

Što se veličine tiče, uzmi onoliko koliko ti budžet dopušta. Vjerojatno će to biti 256 GB – standard kod srednjeg ranga laptopa. Znamo da ti se to čini malo jer na njega planiraš nakrcati svih 8 sezona Igre prijestolja, 12 sezona Teorije velikog praska i barem 45 Cinestar blockbustera (inače, srijedom imaš popuste, nije ni to tako strašno). Ali ako smatraš da nećeš imati dovoljno prostora za svoju multimediju, uzmi neki vanjski disk za 300-injak kuna i riješio si sve svoje životne probleme.

8 GB RAM 

8 GB RAM-a postao je gotovo pa standard pa ako nisi baš jako ograničen budžetom, svakako pronađi takav laptop. 8 GB RAM-a i SSD disk garancija su da će ti laptop raditi brzo i efikasno što će vjerojatno dovesti do toga da će tvoje učenje biti malo manje efikasno. Ali gle, negdje dobiješ, negdje izgubiš.

Ako si ipak kratak s budžetom, onda će i 4 GB RAM-a biti sasvim dobro. Pogotovo za studente kojima će laptop služiti za pretraživanje Wikipedije (i ne, Wikipedia nije relevantan izvor pri pisanju seminara i diplomskih radova), gledanje filmova i serija i puštanje glazbe kada se ekipa skupi da zajedno učite.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: