4 načina kako zaštititi oči od ekrana


Osam sati dnevno provedeš gledajući u ekran računala na poslu? Nakon toga se i doma uhvatiš kako gledaš u ekran? Tvoje oči sve to trpe. S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem odmak od ekrana gotovo da i nije moguć, a sav se posao odvija pomoću računala, izgleda da smo osuđeni na cjelodnevno gledanje u ekrane.

1. 20-20-20

Ovo pravilo najlakša je stvar koju možeš napraviti kako bi odmorio oči od naprezanja kojemu su izložene tijekom gledanja u ekran.

Pravilo 20-20-20 znači 20 minuta rada, 20 sekundi pauze, 20 minuta rada.

Tijekom pauze važno je da pogled usmjeriš negdje u daljinu, poželjno kroz prozor u jednu točku i 20 sekundi ostaneš s pogledom u daljinu.

Na taj će se način spriječiti blokada očiju kao posljedica konstantnog fokusiranja oka na ekran.

2. Trepći

U jednoj minuti prosječna osoba trepne 16 puta. Međutim, prilikom rada na računalu i gledanja u ekran taj se broj znatno smanjuje (do 5 puta). Treptanje je prirodna zaštita oka kojom tvoje oči dobivaju dovoljno vlage. Baš ono što oku kronično nedostaje prilikom gledanja u ekran.

Ako se već ne možeš natjerati na konstantno treptanje, druga je opcija korištenje umjetnih suza. U protivnom si osuđen na crvene i bolne oči.

3. Udaljenost od ekrana

Za umor očiju važna je i udaljenost na kojoj sjediš od ekrana. Pravila govore kako bi minimalna udaljenost morala biti u rasponu ispružene ruke. Znači kada ispružiš ruku ne smiješ njome dotaknuti ekran ili ekran postavi na udaljenosti između 50 i 80 cm.

4. Češće pauze

Iako će mnogi pomisliti kako će češće pauze imati negativan efekt na produktivnost, one imaju upravo kontra efekt.

Istraživanje provedeno od strane NIOSH-a (The National Institute for Occupational Safety and Health) pokazalo je kako su radnici koji su osim osnovnih pauza za ručak (30 min) i dvije pauze od 15 minuta, imali i 4 dodatne pauze od 5 minuta bili znatno produktivniji od svojih kolega.


What Is a Web Application?
Web applications are programs allowing better communication between businesses and their customers. …
How much can I earn from Google Adsense?
Google AdSense is a Google program that allows publishers to monetize their …

Blog at WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: