Zaboravi na loš zvuk televizora uz ovo jednostavno rješenje – soundbar!

Ako ti se ne sviđa zvuk tvojeg televizora, a ne želiš ulagati u sustav kućnog kina, vrijeme je jednostavno rješenje. Donosimo ti 7 stvari za znati prije kupovine soundbara.

Jedno moramo odmah raščistiti – soundbar nije i nikada neće biti adekvatna zamjena pravim zvučnicima. Iako postoje modeli vrhunske kvalitete, većina soundbara ipak je svega nekoliko razina iznad zvučnika tvojeg TV-a. 

Soundbar je namijenjen korisnicima koji žele kvalitetniji zvuk od onog s njihovog televizora, a ne treba im cijeli 5.1 ili 7.1 sustav zvučnika.

Problem sa suvremenim televizorima je taj što postaju sve tanji, a to znači da u njima ima sve manje mjesta za kvalitetne drivere. Slika je fenomenalna, a zvuk k’o na radiju u staroj peglici.

Soundbar ne može biti jednostavniji – izvadiš ga iz kutije, spojiš na televizor i odmah možeš uživati u poboljšanom zvuku. Nema žica, nema instalacija.

Stvar se svodi na ovo: ako želiš istinski doživljaj kućnog kina, tada je bolje da odabereš kompletan sustav zvučnika. Soundbar, koliko god kvalitetan bio, teško može zamijeniti zvučnike.

Postoje dvije vrste soundbara –  klasični soundbara u obliku poluge ili tzv. soundbase

Klasični soundbar duguljastog je oblika. Obično ga se postavlja ispred televizora, a može ga se montirati i na zid. Ovaj soundbar atraktivnog je izgleda, no može se dogoditi da blokira signal od televizora ako se nalazi ispred njega. 

Soundbase je u obliku kutije koju se stavlja ispod televizora. Odlično je rješenje ako imaš malo prostora na raspolaganju.

Očiti problem je veličina, odnosno težina televizora. Iako je ovakav soundbar robusniji i izdržljiviji upravo zbog svoje namjene da se televizor stavlja na njega, prije kupovine obavezno provjeri do koliko kilograma može izdržati. 

Ovakvi modeli soundbara često su većih dimenzija, a to znači da u njih stanu veći driveri. A veći driveri često znače i bolji zvuk.

Međutim, u stvarnom životu nemaš velikog izbora – soundbase prava je rijetkost i uglavnom ćeš birati između štapićastih zvučnika.

Također postoji aktivni pasivni soundbar.

Aktivni soundbar je onaj s početka priče – samo ga spojiš na televizor i spreman je za upotrebu. Pasivni soundbar više nalikuje tradicionalnom zvučniku, odnosno potrebno je spojiti ga na poseban receiver. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s