Putinova nova pravila: Telefoni moraju imati ruske aplikacije

Zakon propisuje obaveznu predinstalaciju ruskih računalnih programa i aplikacija na svim pametnim telefonima, tabletima, računalima i drugim uređajima koji se povezuju na internet a prodaju se u Rusiji.

Mobiteli, računala i drugi pametni uređaji kupljeni u Rusiji moraju imati ruski softver, prema zakonu koji je stupio na snagu u četvrtak a trebao bi pomoći ruskim IT tvrtkama da se uspješnije nose sa stranom konkurencijom.

Rusko ministarstvo za digitalizaciju priopćilo je da se zakon odnosi na pametne telefone, tablete, pametne televizore, prijenosnike i računala proizvedene nakon 1. travnja.

Aplikacije na popisu uključuju internetske preglednike, tražilice, mape i navigaciju, te aplikaciju za korištenje platnog sustava Mir, što je ruski odgovor na Visu i Mastercard, prema vladinoj uredbi objavljenoj u studenom.

Zakon bi mogao najviše koristiti ruskim tehnološkim gigantima Yandexu i Mail.Ru, ističe Reuters.

Ruski IT sektor ima priliku i potencijal da postane “lokomotiva u procesu modernizacije zemlje”, rekao je potpredsjednik vlade Dmitrij Černišenko u ožujku na sastanku s predstavnicima kompanija.

Američka kompanija priopćila je da će na aktivacijskom zaslonu novih uređaja ponuditi aplikacije ruskih programera  Naglasili su da će poštovati novi zakon, uz napomenu da će provjeravati jesu li aplikacije u skladu s njihovim standardima privatnosti, sigurnosti i sadržaja.

Author: novcanaoaza

Answer now