10 studenoga, 2022

Krajem ožujka započeo je u AI Center Lipik šestomjesečni program osposobljavanja nezaposlenih za zanimanje programera umjetne inteligencije.

Lipik je grad u Hrvatskoj, smješten u Požeško-slavonskoj županiji. Poznat je po Lipičkim toplicama, mineralnoj vodi i ergeli konja lipicancima. To je ono osnovno što se najčešće navodi kad je u pitanju taj gradić smješten ispod obronaka Psunja. Malo tko navodi da se u Lipiku proizvode automobilska stakla prestižnih svjetskih marki automobila Ferrari, Bentley i Aston Martin.

No, uskoro će se o Lipiku pričati kao i gradu umjetne inteligencije, naime krajem ožujka započeo je u AI Center Lipik šestomjesečni program osposobljavanja nezaposlenih za zanimanje programera umjetne inteligencije. S punim pravom uz taj program Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. stavila je slogan The Future is Here ( Budućnost je ovdje).

To je novi projekt s kojim su službeno krenuli 30. ožujka ove godine, idejni začetnik ideje je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA, no on to ne pripisuje sebi već svim zaposlenima u toj agenciji i naklonosti gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom. U prostoru za edukaciju je 22 polaznika, da je bilo moguće bilo bi ih deset puta više.

– Zanimanje je bilo veliko, u prvih sedam dana dobili smo čak 238 prijava. Kandidati su morali proći jako težak prijemni ispit iz matematike, informatike i osnova umjetne inteligencije. Prosto nismo mogli vjerovati, mislili smo da se netko s nama šali pa smo morali u dva navrata organizirati provjeru znanja kako bi odabrali najbolje, nije bilo jednostavno. Naš cilj je da po završetku osposobljavanja svaki polaznik uradi svoj proizvod, ili njih dvoje kao tim u suradnji s tvrtkama s područja Lipika koji bi time postao prvi AI grad koji primjenjuje umjetnu inteligenciju. Raditi ćemo u suradnji s Ergelom, Toplicama s Lipik Glasom, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Domom zdravlja. Nastojat ćemo uključiti što više tvrtki s ovog područja, jer će to njima kasnije u budućnosti biti korisno, a polaznici će dobiti svoj kod za pokretanje Start Up programa – rekao je Dejani Iličić, direktor razvojne agencije.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: