2 studenoga, 2022

Cijena mu je dosegla novi rekord nakon što je u srijedu najpoznatija mjenjačnica kriptovaluta Coinbase pustila svoje dionice u prodaju na američkoj burzi Nasdaq.

Cijena jednog bitcoina, najpopularnije svjetske kriptovalute, u protuvrijednosti u domaćoj valuti, u srijedu je iznosila 407.839 kuna i 78 lipa.

Cijena mu je dosegla novi rekord nakon što je u srijedu najpoznatija mjenjačnica kriptovaluta Coinbase pustila svoje dionice u prodaju na američkoj burzi Nasdaq. Kako piše časopis Bug, to je najveća javna ponuda neke kompanije koja javno trguje internetskim novcem. Analitičari procjenjuju kako vrijedi oko 68 milijardi dolara, no ulagački val mogao bi joj podići vrijednost i na 100 milijardi dolara.

Ta kompanija je u prošlom kvartalu imala prihod od 1,8 milijardi dolara, što je golemi broj s obzirom na to da su tijekom cijele 2020. imali 1,3 milijarde dolara prihoda. To sve mogu zahvaliti konstantno rastućem broju korisnika kojih, kako piše Coinbase, zasad imaju oko 43 milijuna u 100 država. Ta informacija proširila je optimizam među ulagačima i dodatno potaknula njihov zanos kriptovalutama. Osim bitcoina, tijekom cijele srijede kupovali su se i ether, XRP, litecoin te sve popularniji dodgecoin (XDG), kojemu je vrijednost narasla za čak 76%. Zasad za jednu kunu kupac može dobiti 0,83 dodgecoina.

Inače, bitcoin je platna mreža i kriptovaluta koja funkcionira pomoću kompleksnog računalnog algoritma. Njegov autor je Satoshi Nakamoto, no nikad nije otkriveno radi li se o jednom čovjeku ili pseudonimu grupe ljudi. Nema središnje institucije ili administratora koji je održavaju. Osim kupovanjem u mjenjačnicama i zaradom od prodaje proizvoda, bitcoini se mogu zaraditi i procesom “rudarenja”.

Naime, u bitcoin mreži postoje dva osnovna tipa programa: novčanici i rudari. Novčanici kreiraju nove nepotvrđene transakcije i šalju ih u mrežu. Rudari preuzimaju te nove transakcije, formiraju ih u blokove i dodaju u blok-lanac. Kad rudar doda blok u blok-lanac, tad sve transakcije u tom bloku postaju potvrđene, a rudar za nagradu dobiva određeni broj novih bitcoina. To je ujedno i način na koji novi Bitcoini ulaze u sustav.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: