13 studenoga, 2022

Jedno od najčešćih pitanja je kako zaraditi novac, posebice onaj neki dodatni koji bi nas gurnuo na višu financijsku razinu i omogućio nam neke stvari koje su nam nedostupne.

Mnogi ljudi odrade svoj posao 9-17 h i nakon toga više nemaju energije baviti se nečim drugim, posebno ako su roditelji pa se od njih očekuje angažman oko djeteta, večere i slično. Apsolutno razumijem da je netko crknut u 19-20 h kad sve napravi, spremi djecu na spavanje… I sad bi još trebao nešto raditi?

Ne morate raditi ništa dodatno. Ali onda nemojte ni očekivati ništa dodatno. Ali ja stvarno nemam kad pored djece.

1. Rad na društvenim mrežama

Najučestaliji fuš na internetu jest voditi nekom profile na društvenim mrežama, odnosno biti community manager. Ujedno je to i najtraženiji posao, uz vođenje Google i Facebook oglasa.

Community manager ili voditelj društvenih profila je osoba je osoba zadužena za osmišljavanje i vođenje komunikacije na društvenim mrežama za potrebe nekog brenda, ali i poznate osobe.

2. Postani bloger(ica)

Internet je svima dao priliku da postanu pisci, novinari, pjesnici, istraživači… da stvaraju sadržaj o kojem znaju i vole pisati. U Hrvatskoj su se blogeri pojavili prije više od 10 godina na blog.hr-u, a tadašnje blogerske zvijezde danas možete vidjeti kao autore tiskanih knjiga, kolumniste u vodećim magazinima, poznate novinare, urednike, voditelje, web stručnjake…

3. Postani YouTube zvijezda

Posjedujete li neko specifično znanje poput programiranja, šminkanja ili pak vođenja oglašivačkih kampanja online? Koliko ste vješti u podučavanju? Osim što svoje znanje možete ponuditi kroz Udemy, online platformu za podučavanje, možete na tome zaraditi i putem YouTubea..

4. Zarađuj putem web stranice

Kaže se da je potrebno napisati oko 1000 kratkih članaka da biste počeli dobro rangirati na Google tražilici, a samim time i dobivali veći promet prema web stranici.

5. Postanite autor za druge

Servis Fiverr je prilika da na svemu zaradite, od pisanja i prevođenja, preko rada u Photoshopu pa do snimanja glasa za razne potrebe.

Isprobajte taj servis, ponudite svoju uslugu za određeni iznos novca i možda vam se dogodi sretan zgoditak. Defaultna cijena je 5 dolara, no možete ponuditi dodatne usluge za dodatan novac.

6. Objavite e-book za Kindle

Na Amazonu svatko može postati izdavač i zaraditi novac. S rastom popularnosti Kindlea (ali i ostalih e-čitača), zarada je moguća svakom tko dobro pogodi nišu, naslov i napiše knjigu ili vodič koji će dobivati dobre ocjene, recenzije i eventualno word-of-mouth reklamu.

7. Prodajte svoje fotografije ili video radove

Stock servise koriste svi koji imaju web stranice, a nemaju vlastitu produkciju fotografija. jednostavno, krađa, tj. slobodno preuzimanje fotografija s Googlea je ilegalna i nakon što su se mnogi opekli kaznama od servisa poput GettyImagesa, malo tko se danas usuđuje krasti fotografije. Mnogi to još rade za potrebe svojih Facebook stranica, koja je siva zona copyrighta, no za web stranice će se malo tko usuditi postaviti tuđu fotografiju.

8. Prodaja unikatnih/homemade/rabljenih stvari

Prošla kriza je u Hrvatskoj rezultirala brojnim kreativcima koji u kućnoj radinosti izrađuju svašta: od igračaka i jastučnica, preko odjeće i naušnica pa do satova i lampi.

9. Online seminari

Zašto ne biste napravili web stranicu na kojoj prodajete online tečajeve ili online savjetovanja?

Recimo da znate sve o tome kako se rade 3D fotografije ili da ste psiholog koji može sastaviti neki kratki program opuštanja ili trener koji prodaje fitness programe?

Answer now

%d blogeri kao ovaj: