7 listopada, 2022

Vozači kamiona prevoze raznovrsnu robu na unaprijed određene destinacije. Uvjeti u vožnji su različiti: gust i usporen promet, vremenske nepogode, klizava i opasna cesta, loše održavana cesta, itd. Vozači su prisiljeni prilagođavati vožnju promjenjivim uvjetima, stoga samostalno odlučuju o brzini vožnje, pretjecanju, odabiru najpovoljnije ceste za put, ako se radi o dužim relacijama. O svemu tome ovisi njihova sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Prije početka vožnje, vozači kamiona dobivaju nalog za prijevoz tereta, provjeravaju je li teret ispravno i sigurno smješten i vode računa o njegovom iskrcaju. Na graničnim prijelazima sređuju dokumentaciju u vezi s teretom koji prevoze.

Vozač preuzima odgovornost za vozilo, stoga ga prije preuzimanja obvezno preventivno pregledava.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Vozač kamiona mora biti zdrava osoba u dobroj psihofizičkoj formi. Naročito su važni dobar vid i sluh, te emocionalna stabilnost osobe, jer se vozači često susreću s opasnim situacijama te moraju brzo, spremno i odgovorno reagirati. Vozač mora biti spreman pomoći sudionicima u prometnim nesrećama, što podrazumijeva dodatna znanja iz pružanja prve pomoći.

Posao vozača kamiona više odgovara osobama koje vole putovanja i samostalnost u radu, te kojima ne smetaju duža izbivanja od kuće.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: