9 studenoga, 2022

Umjetnici stvaraju i izvode autorska djela u određenom području umjetnosti. Razlikujemo više vrsta umjetnika: književnici, glumci, redatelji, plesači, koreografi, glazbenici instrumentalisti, pjevači, skladatelji, slikari, kipari i dr.

Književnici pišu književna djela ili scenarije za film, kazališni komad, radijski i televizijski program. Mogu pisati prozu (drame, romane, kratke priče, novele) ili poeziju. Nakon što dovrše djelo, dogovaraju sastanke sa izdavačima, koji odlučuju hoće li objaviti umjetnikovo djelo.

Kipari rade s različitim materijalom (drvo, kamen, glina, kovine, plastika) te ga oblikuju u realne ili apstraktne trodimenzionalne ili reljefne oblike. Slikari koriste olovku, tintu, kredu, uljanje ili vodene boje i druge tehnike da bi stvorili crteže i slike na platnu, drvetu i podlogama od drugih materijala. Mogu se baviti i slikanjem/crtanjem ilustracija za knjige, časopise, reklame kao i stvaranjem animiranih filmova. Kipari i slikari organiziraju izložbe kako bi svoj rad predstavili javnosti, te se u tu svrhu sastaju s voditeljima galerija. Svoje radove prodaju sami ili umjetničkim galerijama koje ih prodaju kupcima.

Skladatelji pišu ili dorađuju i aranžiraju skladbe (simfonije, opere, rock, pop pjesme i dr.) za pojedine instrumentalne skupine i za različite prilike. Glazbenici sviraju jedan ili više instrumenata solistički ili u orkestru. Pjevači pjevaju kao solisti ili u zboru. Posao glazbenika i pjevača zahtijeva svakodnevno vježbanje kao i probe prije nastupa.

Plesači plešu solistički, s partnerom ili u skupini. Mogu se opredijeliti za balet, suvremeni ples, narodne plesove, sportske plesove. Posao plesača zahtijeva svakodnevne vježbe, a česti su nastupi u plesnim predstavama. Koreografi kreiraju plesove koji priopćavaju neku temu, misao ili raspoloženje. Plesove postavljaju na scenu, što znači da odabiru plesače, uče ih plesnim figurama, sudjeluju u odabiru kostima, scenografije, postavljanju rasvjete.

Glumci igraju uloge u filmovima, televizijskim serijama, radio dramama, kazališnim predstavama. Svoj rad započinju čitanjem scenarija i razmišljanjem o tome kako interpretirati ulogu. Svakodnevno vježbaju svoju ulogu, a tekst uloge moraju naučiti napamet. Redatelji proučavaju scenarij kako bi osmislili cjelokupni izgled i postav kazališne predstave ili filma. Oni odabiru glumce, zadaju im upute o glumačkim metodama i najboljim načinima interpretacije uloge.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Da biste bili umjetnik, morate imati talent za određeno umjetničko područje. Trebate biti kreativni, tj. moći izraziti ideje na nove i originalne načine. Put do afirmacije u svijetu umjetnika je težak i umjetnici su često suočeni s odbijanjem djela ili ne uspijevaju dobiti uloge u predstavama. Važno je da ste strpljivi, uporni te sposobni prihvatiti kritiku. Većina umjetnika samostalno određuje tempo i način svoga rada, stoga je važno da se znate samodisciplinirati.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: