Kako postati turistički vodič?

Kako bi u svakom trenutku bio spreman odgovoriti na brojna pitanja turista, turistički vodič trebao bi imati široku opću naobrazbu, poznavati različite kulture te biti dobro upoznat s aktualnim gospodarskim i političkim zbivanjima. Praćenje aktualnih događanja i priprema za turističke izlete i vođenje turista zahtijeva stalno informiranje i saznavanje novih informacija o nekom području.

Poželjno je poznavanje stranih jezika te interes i vladanje znanjima iz povijesti, zemljopisa, povijesti umjetnosti, turističke kulture, politike, turističke animacije i komunikacije, te dobro poznavanje prirodne i kulturne baštine pojedine regije.

Turistički vodič mora imati dobro razvijene komunikacijske vještine, biti ljubazan, strpljiv, samopouzdan, a također i odgovoran, samostalan, kreativan, snalažljiv, te emocionalno stabilan.

Posao turističkog vodiča je zahtjevan, budući da su turisti sve informiraniji. Prilikom upoznavanja neke zemlje većina turista se služi internetom, raznim priručnicima i kartama, pa se i od turističkog vodiča zahtjeva široko obrazovanje. Iz tog razloga i Udruge turističkih vodiča organiziraju stalne edukacije za svoje članove. Poželjno je da zbog stalnog kontakta s ljudima, turistički vodič bude optimistična osoba, s izraženim smislom za humor, a zbog čestih i dugotrajnih putovanja mora biti i u dobroj tjelesnoj kondiciji.

Uvjeti rada 

Turistički vodič radi na otvorenom, i po svim vremenskim uvjetima. Rad se obavlja u smjenama, vikendima i blagdanima, a često radi i prekovremeno. Posao turističkog vodiča često je sezonskog karaktera.

Rad se odvija pretežito u stojećem položaju i u pokretu stoga je potrebna dobra psihofizička kondicija što podrazumijeva zdravu kralježnicu, ruke i noge. Ovaj posao ne mogu obavljati osobe koje imaju veća oštećenja kralježnice, ruku ili nogu te neke druge kronične bolesti. Budući da posao zahtijeva stalnu komunikaciju s ljudima, važno je da osoba nema govorne smetnje i oštećenja sluha.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s