11 studenoga, 2022

Preduvjet da postanete turistički animator je da imate osnovno znanje najmanje jednog stranog jezika, a po mogućnosti i dva  (da znate pozdraviti i predstaviti se, predstaviti animacijski program, na stranom jeziku najaviti aktivnosti, objasniti pravila igre i sl.). Za sportskog animatora važna je tjelesna sprema, poznavanje vježbi, koje će znati prilagoditi gostima te dobar osjećaj za ritam. Dječji animator treba imati interes i smisao za rad s djecom. Osobe koje pokažu sposobnosti i znanja za izvođenje programa širokog spektra, imaju šanse postati voditelji animacijskog tima. Za obavljanje navedenih poslova, poželjno je da osoba ima razvijene komunikacijske vještine,  te kreativnost , uslužnost i strpljivost u radu sa ljudima. Opće fizičke osobine animatora određene su psihofizičkim osobinama, talentom i osjećajem za kontakt s gostom.

Pod psihofizičkim osobinama podrazumijevaju se: ugodna vanjština, optimalna životna dob,  zainteresiranost i angažiranost, profesionalnost, prirodna nadarenost, pažljivost, sklonost umjetnosti, povjerljivost, pozitivna orijentiranost, inteligentnost i razumnost, dobro zdravlje, energičnost i entuzijazam, lakoća verbalnoga izražavanja, otpornost na emocionalne pritiske, taktičnost, sposobnost pamćenja, vještina komuniciranja. Animator u turizmu uz psihofizičke osobine, treba posjedovati teoretska i stručna  znanja kao i posebne kompetencije, kako bi bio spreman udovoljiti zahtjeve modernog gosta s jedne, ali i menadžerskog tima s druge strane.

Uvjeti rada

Turistički animatori rade s ljudima, često na otvorenom, u bazenima, ili u zatvorenom – hotelski prostori. Često su izloženi suncu i visokim temperaturama. Većinu poslova obavljaju stojeći ili u pokretu, sudjelujući u izvođenju vježbi ili drugih aktivnosti. Nakon aktivnosti druže se s gostima. Radi što boljeg kontakta s gostima, animatori su često smješteni u objektima u kojima rade te tamo provode cijeli dan, odnosno borave za vrijeme trajanja turističke sezone. Poslodavci animatorima osiguravaju smještaj i prehranu za vrijeme rada, a vrlo često i uniforme, odnosno odjeću potrebnu za rad.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: