Kako postati stomatolog?

Obrazovanje na studiju stomatologije obuhvaća šest skupina predmeta: općeobrazovne, prirodoslovne, temeljne medicinske, kliničke medicinske, pred-kliničke i kliničke stomatološke predmete.

Po završenom studiju nakon godine dana radnog staža i položenog državnog ispita, stomatolog može početi samostalno raditi. Može nastaviti stjecati znanja tijekom specijalizacije za neko od područja stomatologije. Specijalizacija traje tri godine. Specijalisti pedodonti brinu o očuvanju zdravlja zubi djece i mladeži. Ortodonti ispravljaju anomalije u postavu i rastu zubi, radi postizanja funkcionalnog i estetskog učinka. Stomatolozi se također mogu specijalizirati za područje dentalne patologije i endodoncije, parodontologije ili oralne patologije. Oralni kirurzi vrše kirurške zahvate u ustima i na čeljustima. Stomatolozi protetičari utvrđuju vrstu i oblik proteze i vrše njihovo ugrađivanje. Također je moguće specijalizirati i obiteljsku stomatologiju.

Potrebno je da stomatolozi imaju dobar vid na blizinu i dobro razlikuju nijanse boja, imaju vrlo  razvijenu spretnost ruku i prstiju i dobru tjelesnu kondiciju, Poželjno je da budu strpljivi i komunikativni, osobito u radu s djecom i mladeži te emocionalno stabilne osobe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s