10 prosinca, 2022

Profesionalni sportaš većinu vremena provodi na treninzima. Trening sportske discipline kojom se bavi kombinira s kondicijskim treninzima i na taj način priprema se za sportska natjecanja. Većina profesionalnih sportaša ima trenere koji ih podučavaju novim vještinama, pomažu im pri poboljšavanju trenutnih vještina i motiviraju ih.

U ekipnim sportovima trenira zajedno s ostalim članovima ekipe. Svaki sportaš podvrgnut je učestaloj medicinskoj kontroli. Svakodnevno ga pregledavaju zdravstveni stručnjaci, primjerice fizioterapeuti. Tako održava maksimalnu tjelesnu pripremljenost i dobiva odgovarajuću njegu u slučaju ozljede. Također je važno da se pridržava savjeta o pravilnoj prehrani i načinu života.

Sportska natjecanja, odnosno utakmice mogu biti pojedinačne ili pak više njih sačinjava prvenstvo što znači da pobjednik u nekoliko dana ili tjedana nastupa na više natjecanja. Po završetku natjecanja sportaš se odmara i oporavlja, pa potom ponovno započinje s treningom.

Vrhunski sportaš vrlo često imaju zaduženje reklamirati poduzeća koja su im sponzori, tj. nastupiti u reklamama, davati intervjue za radio i televiziju i sl.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Od ključnog značaja je nadarenost za određeni sport, ali i uporan i kontinuiran rad, jer je konkurencija velika. Satnica treninga je duga i zamorna, a većina profesionalnih sportaša nema puno vremena za društveni život. Profesionalni sportaš posvećen je postizanju uspjeha u svojoj sportskoj disciplini.

Katkad najbolji sportaš na nastupu ne pokaže sve svoje mogućnosti i ne uspije na natjecanju. U takvoj situaciji potrebno mu je puno samopouzdanja, podrška obitelji i okoline. Mora biti u stanju nositi se s uspjehom, ali i dobro podnijeti povremeni neuspjeh.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: