4 prosinca, 2022

Poslovi snimatelja su mnogobrojni i raznovrsni, a njihova složenost ovisi o vrsti materijala koji se snima. Tijekom obavljanja poslova snimanja, snimatelji usko surađuju s redateljima, montažerima, scenografima, snimateljima tona, te s glumcima, voditeljima i ostalim ključnim osobama.

Najsloženiji snimateljski posao je snimanje filma. Na temelju scenarija filma, snimatelji moraju osmisliti i razraditi cijeli plan snimanja te predložiti tip i način snimanja koji dogovaraju s redateljem. Nakon dogovora, snimatelji određuju scensku tehniku, intenzitet i vrstu rasvjete, sa stručnjacima iz laboratorija dogovaraju tehničke uvjete razvijanja filma, koordiniraju rad cijelog snimateljskog tima, posebno majstora rasvjete i tehničara za specijalne efekte. Po završetku snimanja, nadziru rad stručnjaka u laboratorijima za razvijanje filma i rad montažera, pregledavaju slikovni zapis i obavljaju promjene te daju prijedloge za dodatne specijalne efekte i špicu filma.

Vrlo zahtjevno je i snimanje izvan studija, kao i snimanje izravnih televizijskih prijenosa gdje je vrlo značajna komunikacija i koordinacija redatelja i cijelog snimateljskog tima. Najmanje složeno snimanje je snimanje različitih studijskih emisija, jer su studiji opremljeni svom potrebnom opremom za snimanje, te je potrebno odabrati vrstu svjetla, pravilno postaviti kamere i imati po jednog snimatelja za svakom kamerom koji će, prema redateljevoj odluci, uključivati svoju kameru.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Osim stručnih znanja koja stječu tijekom studija, snimatelji moraju biti vrlo kreativni, strpljivi, precizni, organizirani i skloni radu u timu. Također, moraju imati dobar vid, sposobnost razlikovanja boja, svjetlina i prostorne udaljenosti, dobar sluh i motoričke sposobnosti.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: