Kako postati scenarist?


Scenarist je osoba koja piše scenarij za film, kazališnu predstavu i radijsku ili televizijsku emisiju. Scenarij može biti izvorno djelo scenarista ili obrada postojećeg romana, filma, kratke priče, članka iz časopisa, pa čak i kompjutorske igre. Većina scenarista piše scenarije po narudžbi. Scenarij prolazi mnoge revizije i prilagodbe, prije nego ga prihvate režiser i producent. Rad scenarista je kostur oko kojega se gradi produkcija. U toku produkcije scenarij se stalno mijenja zbog dogovora s glumcima, usklađivanja s proračunom, zahtjevima režisera i dr. Scenarist treba biti spreman stalno prerađivati vlastiti uradak.

Da bi napisao kvalitetan i uvjerljiv scenarij, scenarist mora proučiti povijesne činjenice o razdoblju o kojem piše i analizirati građu.

Zahtjevi posla će ovisiti o tome za koji medij se piše scenarij (radio, televiziju, kazalište, film).

Znanja, vještine i poželjne osobine

Scenarist mora dobro poznavati strukturu i gramatiku jezika na kojem piše. Treba biti vješt u adaptaciji teksta, pisanju dijaloga i stvaranju dramskih likova. Scenarist mora posjedovati znanja iz povijesti, hrvatske i svjetske dramske književnosti, književne teorije, filozofije, glazbe, te povijesti umjetnosti. Treba znati analizirati dramski tekst i tekst izvedbe.

Scenarist treba biti upoznat s poslom glumca, jer je glumac izvođač njegovog djela. Također mora poznavati područje rada producenta i režisera. Za pisanje scenarija nužna je visoka razina kreativnosti i imaginacije.


What Is a Web Application?
Web applications are programs allowing better communication between businesses and their customers. …
How much can I earn from Google Adsense?
Google AdSense is a Google program that allows publishers to monetize their …

Blog at WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: