Kako postati scenarist?

Scenarist je osoba koja piše scenarij za film, kazališnu predstavu i radijsku ili televizijsku emisiju. Scenarij može biti izvorno djelo scenarista ili obrada postojećeg romana, filma, kratke priče, članka iz časopisa, pa čak i kompjutorske igre. Većina scenarista piše scenarije po narudžbi. Scenarij prolazi mnoge revizije i prilagodbe, prije nego ga prihvate režiser i producent. Rad scenarista je kostur oko kojega se gradi produkcija. U toku produkcije scenarij se stalno mijenja zbog dogovora s glumcima, usklađivanja s proračunom, zahtjevima režisera i dr. Scenarist treba biti spreman stalno prerađivati vlastiti uradak.

Da bi napisao kvalitetan i uvjerljiv scenarij, scenarist mora proučiti povijesne činjenice o razdoblju o kojem piše i analizirati građu.

Zahtjevi posla će ovisiti o tome za koji medij se piše scenarij (radio, televiziju, kazalište, film).

Znanja, vještine i poželjne osobine

Scenarist mora dobro poznavati strukturu i gramatiku jezika na kojem piše. Treba biti vješt u adaptaciji teksta, pisanju dijaloga i stvaranju dramskih likova. Scenarist mora posjedovati znanja iz povijesti, hrvatske i svjetske dramske književnosti, književne teorije, filozofije, glazbe, te povijesti umjetnosti. Treba znati analizirati dramski tekst i tekst izvedbe.

Scenarist treba biti upoznat s poslom glumca, jer je glumac izvođač njegovog djela. Također mora poznavati područje rada producenta i režisera. Za pisanje scenarija nužna je visoka razina kreativnosti i imaginacije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s