Kako postati recepcioner?

Recepcionar prima goste i raspoređuje ih po sobama. Od gostiju preuzima potrebne osobne isprave i prijavljuje njihovo privremeno boravište. Dogovara pružanje hotelsko-ugostiteljskih usluga, rezervira i popunjava smještaj u hotelu prema kapacitetima i potražnji gostiju, te ispostavlja i knjiži hotelske račune. Obračunava i naplaćuje hotelske usluge gotovinom, čekovima i karticama. Kontaktira s gostima hotela, te im daje ključeve njihovih soba. Gostima pruža informacije o uvjetima boravka i uslugama u hotelu, o lokalnim turističkim znamenitostima, prometnim vezama, priredbama itd.

Prima mišljenja ili pritužbe gostiju, te ih prosljeđuje nadležnim službama. Izrađuje razne obračune, poslovne i statističke izvještaje o broju gostiju i noćenja. Pri radu se recepcionar služi telefonom, telefaksom i računalom.

Za uspješno obavljanje svoga posla, mora pratiti stručne novosti i primjenjivati ih u radu.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Recepcionar mora poznavati poslovanje hotelske recepcije i organizaciju rada u objektima za noćenje. Mora se znati dobro i precizno izražavati na materinjem jeziku i na barem dva strana jezika.

Važna je samostalnost u radu, ali i dobra organizacija posla. Poželjne su osobine opća snalažljivost, komunikativnost i spremnost na suradnju. Ljubaznost i strpljenje nužni su za dobro obavljanje posla recepcionara.

Uvjeti rada

Recepcionar obično radi u zatvorenom i grijanom prostoru, samo iznimno na propuhu. Posao se odvija u smjenama, noću, nedjeljom i praznikom. Neki smještajni objekti rade samo u sezoni, pa neki recepcionari rade kao sezonski radnici.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s