10 prosinca, 2022

Profesori kineziologije svoja znanja i sposobnosti u predškolskim i školskim ustanovama prenose na djecu. U natjecateljskom sportu upravljaju sportskim aktivnostima selekcioniranih skupina djece, mladeži i odraslih sportaša.

U sportskoj rekreaciji planiraju, nadziru i vode program sportske rekreacije. Njihov posao počinje istraživanjem potreba specifičnog dijela populacije (stari ljudi, invalidi, djeca, radni ljudi). Nakon toga, osmišljavaju prikladne programe sportske rekreacije i nude ih mogućim korisnicima. Smisao je tih programa poboljšanje općeg psihofizičkog zdravlja ljudi stvaranjem pozitivnih životnih navika.

U kineziterapiji provode rehabilitacijske postupke, kao i sportske programe za osobe s invalidnošću U suradnji sa zdravstvenim osobljem u zdravstveno- turističkim centrima planiraju i primjenjuju programe medicinski programiranog aktivnog odmora. Programi su namijenjeni osobama s nekim zdravstvenim poteškoćama, npr. sustava za kretanje (artroze, sportske ozljede, reumatoidne poteškoće), krvožilnog i dišnog sustava (alergije, astme).

Osposobljeni su za znanstveni pristup utemeljenju procesa vježbanja i vrednovanju očekivanih kinezioloških učinaka u odgoju, u postizanju sportskih rezultata te u poboljšanju i održanju zdravlja sudionika kinezioloških aktivnosti.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Osobe koje biraju ovo zanimanje, moraju biti zdrave i u dobroj tjelesnoj kondiciji. Moraju dobro poznavati razne sportove. Za uspjeh u poslu nužna je sklonost radu s ljudima, što podrazumijeva razvijene komunikacijske vještine i prikladan pedagoški pristup, posebno u radu s djecom i invalidima. Također je poželjno aktivno poznavanje jednog stranog jezika, jer će im to omogućiti bolji uspjeh u pronalaženju i dobivanju posla na izrazito konkurentskom tržištu ove uslužne djelatnosti.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: