1 prosinca, 2022

Medicinska sestra – primalja je zdravstvena djelatnica, čije je područje rada porodiljsko-ginekološka zdravstvena skrb. Ima specifičnu ulogu na području zdravstvene sigurnosti žena u trudnoći, pri porodu i u poslijeporođajnom razdoblju.

Ima važnu ulogu u savjetovanju i edukaciji zdravih i bolesnih osiguranica i njihovih obitelji.

Primalja skrbi o trudnici od trenutka dolaska u bolnicu; pruža joj podršku, prati njeno zdravstveno stanje i priprema ju za porođaj. Pri porodu pomaže trudnici, vodi računa o sprečavanju eventualne zaraze i prepoznavanju znakova mogućih komplikacija. Prepoznaje nepravilan tijek poroda i pravodobno poduzima potrebne mjere, pomaže liječniku pri spontanim i težim porođajima. Brine o tek rođenom djetetu; o prohodnosti dišnih putova, tonusu mišića, sudjeluje u procjeni njegova općeg stanja. Medicinska sestra – primalja poduzima potrebne mjere u nužnim slučajevima, njeguje novorođenčad i dojenčad, organizira, prati ili izvodi propisani dijagnostičko-terapeutski program. Primalja nakon poroda skrbi o majci novorođenčeta; brine o njenom odmoru, prehrani i psihičkom stanju. Pojašnjava majci tehnike pravilnog dojenja, provođenja higijene, te daje upute o brizi za dijete nakon otpusta iz bolnice, do dolaska patronažne sestre.

Znanja, vještine i poželjne osobine

U teoretskom dijelu osposobljavanja buduća primalja stječe znanja iz humanističkih, društvenih i prirodoslovnih znanosti.

Treba imati znanja o kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, posebno njezi trudnica, rodilja, novorođenčadi, dojenčadi i bolesnica s ginekološkim bolestima; iz područja socijalne medicine i zdravstvene psihologije, te znanja i vještine za izvođenje dijagnostičko-terapeutskog programa u suradnji sa stručnjacima drugih područja rada.

Primalja treba biti osoba dobrog općeg psihofizičkog stanja i izdržljivosti, dobre opće spretnosti i otpornosti na stres, empatična, razvijenih komunikacijskih vještina.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: