1 prosinca, 2022

Posrednik i procjenitelj nekretnina radi kao pojedinac ili zaposlenik u agenciji za nekretnine na poslovima praćenja tržišta nekretnina, pomaže u pronalaženju potencijalnih kupaca ili prodavatelja nekretnina i vodi računa o postupku kupoprodaje ili iznajmljivanja nekretnine. Posrednik kontaktira klijente i odgovara na upite klijenata (potencijalnih prodavatelja, iznajmljivača, kupaca ili unajmljivača) nekretnina, tj. kuća, stanova ili poslovnih prostora te vodi arhivu klijenata. Također, posrednik vodi računa o oglašavanju nekretnina u tiskanim medijima i na specijaliziranim internetskim stranicama.

Posrednik pomaže potencijalnim kupcima ili iznajmljivačima u pronalaženju nekretnine koja odgovara njihovim potrebama, dogovara i sudjeluje u razgledanju nekretnina, predlaže druge nekretnine ukoliko klijenti nisu zadovoljni ponuđenim te pojašnjava financijske i pravne aspekte kupnje ili iznajmljivanja nekretnine kroz sklapanje ugovora o kupoprodaji ili najmu. Većina posrednika prodaje stambene kuće i stanove, no postoji određeni broj posrednika specijaliziranih za druge vrste nekretnina, npr. poslovne prostore. Posrednici se ne bave isključivo prodajom nekretnina. Vrijeme koje ne provode na terenu ili u razgovoru s potencijalnim kupcima, posrednici koriste za pronalaženje potencijalnih nekretnina koje uvrštavaju u kataloge nekretnina te analiziraju stanje na tržištu nekretnina, kako bi odredili tržišnu vrijednost nekretnina kojima raspolažu.

Posrednici procjenjuju vrijednost nekretnina na temelju tržišnih kretanja, očekivanja prodavatelja ili iznajmljivača ili na temelju cijena sličnih nekretnina na istom području. One su često odraz trenutnog stanja ponude i potražnje nekretnina ili očekivanih cijena koje imaju prodavatelji.  Službene procjene nekretnina za potrebe parničnih postupaka, financijskih kuća ili investicijskih agencija obavljaju sudski procjenitelji. Oni procjene vrijednosti vrše po zadanim pravilima i standardima koji uključuju metodologiju procjene nekretnine, detaljne opise nekretnine, stanje nekretnine te izračune vrijednosti nekretnine.  

Znanja, vještine i poželjne osobine

Znanja potrebna za posao posrednika i procjenitelja nekretnina uključuju osnovna ekonomska, građevinska, pravna i financijska znanja. Potrebno je poznavati rad na računalu. Kako ne postoji specifična formalna naobrazba za posrednike i procjenitelje nekretnina, naglasak je na osobnim sposobnostima i vještinama koje je potrebno imati. Budući da posao većinom uključuje rad s klijentima, posrednici bi trebali biti komunikativne osobe, uvjerljive u nastupu, pouzdane i organizirane, ali i nenametljive u odnosima s klijentima. Procjenitelj nekretnina mora imati izražene sposobnosti zapažanja detalja te razumjeti načela povjerljivosti, nepristranosti, sukoba interesa i integriteta u obavljanju posla. Posao posrednika i procjenitelja nekretnina uglavnom podrazumijeva terenski rad, te je zbog toga često potrebno imati položen vozački ispit.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: