10 prosinca, 2022

Većina profesionalnih plesača započinje s učenjem plesa u ranom djetinjstvu. Obično plesač najprije uči različite plesne tehnike, a poslije se usmjerava na pojedino područje plesa, primjerice klasični balet, suvremeni ples, folklor, društvene plesove (valcer, samba, tango, salsa i dr.). Baletni plesači i plesači folklora imaju strogo određen repertoar pokreta, dok plesači suvremenog plesa imaju puno više slobode u smišljanju originalnih plesnih kretnji.

Plesač svakodnevno vježba i pleše pod stručnim vodstvom učitelja plesa ili trenera. Često ima dogovorene nastupe u predstavi ili se priprema za različita natjecanja ili folklorne nastupe. Nerijetko da plesač uvježbava nastupe za dvije predstave paralelno. Pored svakodnevnih vježbi često nastupa i u večernjim satima. Kada se priprema za neku plesnu predstavu, plesač mora proučiti svoju ulogu i scenarij cjelokupne predstave. Bitno je i da se dobro upozna s glazbom koja će se koristiti u predstavi, kako bi je znao prikladno pratiti pokretima. Nastupanje u plesnim predstavama ponekad zahtijeva od plesača i da glumi i pjeva. Plesač usko surađuje sa koreografima koji osmišljavaju plesne pokrete. Tada plesač predlaže izmjene ili dopune plesnih koraka koje je koreograf osmislio u svrhu poboljšanja cjelokupne koreografije. Osim u plesnim predstavama i na natjecanjima, plesači mogu nastupati u operama, glazbenim komedijama, reklamama, televizijskim emisijama, glazbenim spotovima i sl. Plesači većinom plešu u skupini, dok oni najbolji dobivaju u predstavama solo dionice. Pojedini plesači se i sami bave koreografijom te osmišljavaju vlastite plesne predstave.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Da biste bili uspješan plesač, morate imati jaku samokontrolu i znati se disciplinirati. Bez ovih osobina nemoguće je vježbati svaki dan po više sati i strogo paziti na prehranu. U ovom zanimanju iznimno su važni dobro zdravlje i tjelesna kondicija. Morate biti gipki, pokretljivi, imati dobru koordinaciju pokreta, osjećaj za ritam i glazbu. Poznavanje glazbene kulture i različitih glazbenih stilova neophodno je za uspješno bavljenje plesom. Za bavljenje pojedinim vrstama plesa, npr. baletom, prednost je sitnija tjelesna građa. Pretjerana tjelesna težina je zapreka za uspješno bavljenje plesom. Važno je da ste kreativni, kako biste mogli ideju izraziti kroz pokret. Budući da plesači većinom plešu u skupini, trebali biste biti skloni timskom radu.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: