10 prosinca, 2022

Optičar izrađuje naočale, prema nalazu liječnika okulista. Pri izradi naočala on obavlja nekoliko poslova: brusi optičko staklo kako bi napravio leće, brusi leće i oblikuje ih prema odabranom okviru naočala te ih na kraju ugrađuje u okvir naočala. Leće se izrađuju strojem za brušenje stakla pomoću kojeg se staklo automatski brusi na potrebnu debljinu (dioptriju). U završnoj obradi leće se poliraju i provjerava se, je li staklo besprijekorno glatko i bez mjehurića. Nakon toga, optičar kompjuteriziranim uređajem provjerava jakost leće i označuje njezino središte te uz pomoć kartonskih šablona ucrtava na leće željeni oblik. Leće se zatim stavljaju u stroj, koji ih brusi na predviđeni oblik. Takva izbrušena leća ugrađuje se u okvir naočala, pri čemu treba voditi računa da se razmak između središta lijeve i desne leće poklapa s razmakom zjenica osobe za koju se izrađuju naočale. Optičar se u svom radu služi različitim napravama, uređajima, alatima i kontrolnim instrumentima.

U prodavaonicama naočala optičari rade i kao prodavači. Pomažu kupcima prilikom izbora okvira, stakla za naočale i sunčanih naočala. Obavljaju i sve vrste popravaka na okvirima naočala te zamjenjuju stakla i leće.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Optičar tijekom školovanja stječe specifična stručna znanja iz osnova tehnike, tehnologije materijala u optici te radnih postupaka obrade materijala. Bez poznavanja optike vida i pomagala za vid nije moguće obavljati ovo zanimanje. Također treba ovladati korištenjem optičkih naprava, uređaja, alata i kontrolnih instrumenata (mjerni instrumenti za mjerenje duljine, kutomjeri, komparatori, sferometri, polarimetri, refraktometri i dr). Optičari moraju poznavati različite vrste optičkih stakala te njihova svojstva i razlike, brusna sredstva i brusne ploče, sredstva za poliranje kovine slitine u naočalnoj optici i dr.

Optičar svoj posao mora obavljati s visokom preciznošću i spretnošću te mora imati razvijen osjećaj za detalje i estetiku. To je naročito važno za obavljanje poslova, kao što su označavanje središta leće, ručno brušenje, mjerenje optičkim aparatima i instrumentima, popravljanje, lotanje i lijepljenje naočala i sl.

Optičar mora imati dobar vid i sposobnost razlikovanja boja te motoričku spretnost ruku i prstiju. Poželjna je sposobnost prostornog predočavanja, dobra usmjerenost pažnje i emocionalna stabilnost.

Osobe koje imaju problema s vidom, nemogućnost raspoznavanja boja te probleme s  koncentracijom kao i bolesti ruku ne mogu obavljati ovo zanimanje.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: