1 prosinca, 2022

Nutricionist se bavi prehranom čovjeka u zdravlju i bolesti, promišljanjem nove hrane (novel food), edukacijom o pravilnoj prehrani, te znanstveno-istraživačkim radom.

Nutricionist planira, priprema i rukovodi procesom pripreme hrane u ugostiteljstvu, turističkim objektima, poduzećima, bolnicama, školama, predškolskim ustanovama, domovima umirovljenika, u vojsci te u avio-kompanijama.

Stručnjaci ovoga profila bave se i planiranjem pravilnih i društveno organiziranih obroka (npr. u studentskim restoranima, školskim kuhinjama), kreiranjem novih proizvoda u prehrambenoj industriji, osmišljavanjem i pripremanjem prehrambenih proizvoda namijenjenih posebnim skupinama korisnika kao što su oboljeli od dijabetesa, sportaši ili pretile osobe.

Nutricionist također može obavljati poslove kontrole kakvoće, mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti namirnica, poslove vezane za marketing pojedinih prehrambenih proizvoda, te nastupati u medijima educirajući i savjetujući stanovništvo o načelima zdrave prehrane.

Znanja, vještine i poželjne osobine  

Nutricionist bi trebao poznavati strukturu i funkcije ljudskog tijela te načela zdrave prehrane.

Obrazovanje za nutricioniste temelji se na najnovijim znanstvenim dostignućima iz područja znanosti o prehrani, dijetetike i dijetoterapije, toksikologije, fiziologije i anatomije čovjeka, kontrole kakvoće hrane, procesa pripreme hrane, higijene te sanacije.

Nutricionist treba imati razvijen interes za prirodne znanosti, pogotovo za kemiju, biokemiju i biologiju. Također je potrebno znati što pojedini prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje.

Zbog širine i važnosti posla koji obavlja, nutricionist treba biti odgovoran, temeljit i strpljiv, sposoban organizirati i rukovoditi, te imati razvijene komunikacijske vještine.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: