Modni dizajner kreira odjeću i/ili modne dodatke, pri čemu često mora predvidjeti modne trendove i potrebe tržišta.

Modni dizajner izrađuje odjeću za pojedine klijente i sezonske kolekcije koje utječu na cjelokupnu modnu industriju. Visoka moda je najprivlačnije područje modnog dizajna, međutim tu dominira samo manji broj najuspješnijih dizajnera.

Neki dizajneri visoke mode imaju vlastite modne kuće i cijele timove dizajnera, krojača, stilista sl.

Veći proizvođači odjeće izrađuju kolekcije kvalitetne odjeće, koje se prodaju u odabranim prodavaonicama. Često se drže smjernica visoke mode ili oblikuju svoj vlastiti stil.

Dizajner konfekcije dizajnira odjeću za masovnu proizvodnju. Takva se odjeća prodaje u većini veletrgovina i putem kataloga.

Modni dizajner mora poznavati različite vrste robe, stoga usko surađuje s dizajnerima tekstila.

Modni dizajner, širinom svog likovnog obrazovanja, osposobljen je za izražavanje kreativnosti razvijene tijekom studija, a dizajnersko stručno obrazovanje omogućava mu da uoči i prati svjetske modne trendove i pretoči ih u izvorni i prepoznatljiv izraz. Određena inženjerska znanja i poznavanje tekstilne tehnologije, omogućuju mu da svoja stečena znanja uspješno primijeni u kreiranju tekstila i odjeće.

Dizajner svoj posao započinje skiciranjem ideja. Zatim slijedi crtanje i izrezivanje oblika za kreiranje odjeće, a potom odabir pogodnih krojeva kombinirajući pri tome osnove krojenja s postojećim tehnikama. Izrezani model se potom isprobava i vrše se zadnje izmjene. Za obavljanje ovog posla, dizajner mora dobro poznavati dizajnersketehnike, principe i instrumente. U radu se služi alatom potrebnim za proizvodnju te upotrebljava precizne planove, crteže i modele. Dizajner također održava prezentacije svojih modela, uspoređuje svoje proizvode s proizvodima ostalih dizajnera, prati postojeće trendove kroz modne magazine i kroz prisustovanja modnim događanjima.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Modni dizajner mora raspolagati znanjima i vještinama iz područja modnog crtanja i slikanja, oblikovanja odjeće, industrijske tehnologije, unikatne izradbe, kvalitete tkanina, krojenja i šivanja i sl.

Također, dizajneri moraju biti kreativni i imati smisao za lijepo. Moraju imati smisla i za tehničke probleme i prostorne odnose. Važno je da su strpljivi, sistematični, precizni, da imaju odličan vid, sposobnost razlikovanja boja i svjetlina te spretne ruke i prste. Budući da su često u kontaktima s klijentima (kupci, naručitelji kolekcija, modne kuće i sl.), moraju imati dobre komunikacijske i prezentacijske vještine.