9 studenoga, 2022

Krovopokrivači moraju vladati osnovnim vještinama obrade drveta, kamena i metala. S obzirom da postavljaju krovove na već gotove podkonstrukcije, dužni su provjeriti ispravnost postavljene podkonstrukcije.

Zbog toga moraju dobro poznavati građevnu konstrukciju – izgradnju zidova i stupova, sustave za odvodnju voda, konstruktivne i nekonstruktivne elemente građevine, i dr. Pravilno postavljanje pokrova podrazumijeva poznavanje minimalnog nagiba krova, maksimalni razmak između letvi, štafla, nagib krova i zemljopisno-klimatski smještaj objekta. S obzirom na poslove mjerenja površine pokrova i procjenjivanja potrebne količine materijala za pokrivanje krova, potrebne su matematičke i računske osnove, kao i osnove tehničkog crtanja i čitanja projektne dokumentacije.

Dobro zdravstveno stanje, izdržljivost i spretnost ruku i prstiju kao i opća tjelesna spretnost i gipkost, važne su u radu krovopokrivača. Osobe koje imaju poteškoće s vidom i sluhom, bolesti kralježnice, ruku i nogu ili dišne probleme, ne mogu obavljati ovo zanimanje. Strah od visine i neke druge bolesti, koje imaju simptome nesvjestice (psihičke bolesti, epilepsija i sl.), onemogućavaju bavljenje ovim poslom.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: