Kako postati instruktor vožnje?

Instruktor vožnje provodi osposobljavanje kandidata za vozače, priprema vježbe i planira rute vožnje primjerene stupnju znanja kojeg je dostigao kandidat. Sjedi pored njega i objašnjava tehniku vožnje, korištenje mjenjača, itd., odgovoran je za sigurno odvijanje satova vožnje. Instruktor vožnje brine o tehničkoj ispravnosti nastavnih sredstava i pomagala (vozilo i ostala nastavna sredstva), planira i priprema teorijsku i praktičnu nastavu, prema propisanom nastavnom planu i programu ovisno o kategoriji vozila, priprema i vodi obveznu pedagošku i tehničku dokumentaciju. Provodi praktičnu nastavu za polaznike C i D i E kategorije, provjerava znanje polaznika i sudjeluje u radu ispitne komisije. Njegov zadatak je da kod polaznika razvija prometnu kulturu i pozitivan odnos prema drugim sudionicima u prometu. Praktičnu nastavu mora prilagoditi kandidatu i s njim vježbati onoliko vremena, koliko je potrebno da savlada vožnju i bude spreman za polaganje vozačkog ispita.

Svaki instruktor vožnje vodi detaljnu evidenciju o broju plaćenih nastavnih sati. Za vrijeme osposobljavanja kandidata za vozača u upravljanju vozilom, instruktor vožnje dužan je imati kod sebe svoju vozačku dozvolu, dozvolu instruktora vožnje za one kategorije za koje obavlja osposobljavanje, nalog za osposobljavanje i dužan ih je pokazati na zahtjev policijskog službenika i ovlaštenog nadzornika. Vozilo koje se koristi za osposobljavanje kandidata za vozače, mora biti označeno oznakom plave boje s bijelim slovom «L». Instruktori su vožnje obvezni stručno se usavršavati.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Instruktor vožnje mora imati dobre organizacijske sposobnosti. Mora imati sposobnost razumijevanja i rješavanja tehničkih problema. Važno je da ima razvijene komunikacijske vještine i da je pristupačan i fleksibilan u radu s ljudima. Instruktor vožnje mora biti emocionalno stabilan, djelovati umirujuće na druge i znati dobro prenositi znanje na svoje kandidate. Instruktor mora znati ocijeniti, kada je učenik spreman za polaganje vozačkog ispita.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s