10 prosinca, 2022

Posao grafičkog dizajnera je osmišljavanje izgleda časopisa, plakata, jumbo plakata, kalendara, logotipa tvrtki i drugih vizualnih informacija. Osim statičnih slika, grafički dizajneri mogu obrađivati i određene elemente pokretne slike, odnosno, sudjelovati u timovima koji se bave izradom tehnički, oblikovno i informacijski kompleksnih proizvoda u novim medijima (Internet i televizija).

Može se reći da se grafički dizajneri bave ”vizualnom komunikacijom”, što podrazumijeva i bavljenje fotografijom.

Grafički dizajneri prije samog dizajniranja trebaju znati potrebe i zahtjeve svojih klijenata i potencijalnih korisnika. Gotovo uvijek rade po dogovoru s klijentom koji određuje kakav proizvod želi.

Grafički dizajneri se često oslanjaju na poznate trendove u dizajnu, no ipak je važno da razviju svoj vlastiti, prepoznatljivi stil.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Grafički dizajneri moraju biti kreativni i imati razvijen smisao za estetiku. Važne osobine za obavljanje ovog posla su preciznost u radu, sposobnost brzog uočavanja, dobra koncentracija, te visoka opća kultura i informiranost. Poželjno je dobro crtanje i komunikativnost, te spremnost na dugotrajni rad i rad pod vremenskim pritiskom.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: