23 studenoga, 2022

Glumac interpretira dramske uloge. Nakon čitanja scenarija odlučuje kako će odigrati svoju ulogu. O svojim zamislima razgovara s režiserom i dogovara kako interpretirati neki lik. U glumi se služi mimikom lica, govornim izražavanjem i pokretima tijela, a neke uloge zahtijevaju od glumca da pjeva ili pleše. Kako bi bolje prikazao svoje ideje koristi kostime i šminku. Glumac mora upamtiti tekst svoje uloge, te savladati kretanje na pozornici ili sceni.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Osim znanja i vještina stečenih tijekom studija, preduvjet za obavljanje posla glumca je posjedovanje glumačkog talenta. Mnogi glumci bave se glumom još od djetinjstva ili adolescencije kao članovi različitih dramskih skupina ili družina.

Glumac mora biti maštovita osoba s razvijenom sposobnošću uživljavanja, identifikacije i predstavljanja lika kojega glumi. Mora imati dobru sposobnost opažanja i oponašanja, te biti osjetljiv za događanja u okruženju. Glumac mora znati raščlaniti ulogu, u potpunosti se u nju uživjeti, te svoj lik što vjernije predočiti publici. Kreativnost glumca može sezati tako daleko da ostvaruje ulogu i bez posebnog literarnog predloška ili vodstva redatelja.

Glumačko zvanje iziskuje široku kulturu i opće obrazovanje, s izvrsnim poznavanjem hrvatskog i barem jednog stranog jezika. Glumac mora znati pjevati i plesati, jer to zahtijevaju mnoge uloge. Za glumca koji nastupa u dramskom kazalištu osobito je važan govorni izričaj (dikcija).

Answer now

%d blogeri kao ovaj: