6 listopada, 2022

Geodeti se bave mjerenjem svih podataka potrebnih za definiciju veličine, položaja, oblika i obrisa bilo kojeg dijela Zemlje i njihovih važnijih promjena. Njihov posao uključuje i mjerenje podataka o smještaju te određivanje položaja objekata u prostoru, kao i praćenje položaja prirodnih i izgrađenih objekata u prostoru i vremenu. Također, prikupljaju podatke potrebne za različite inženjerske poslove na Zemljinoj površini te iznad ili ispod nje.

Geodeti su zaduženi za razvoj, testiranje i kalibriranje geodetskih instrumenata i senzora, projektiranje, izradu i održavanje planova, karata i drugih dokumenata, prikupljanje i primjenu prostornih podataka iz blizine, te zračnog i satelitskog snimanja, zatim za automatizaciju tih procesa, određivanje položaja granica javnog i privatnog zemljišta, uključujući nacionalne i međunarodne granice.

Odgovorni su i za upis zemljišta u odgovarajuće upisnike, projektiranje, uspostavu i održavanje geoinformacijskog sustava, te prikupljanje, spremanje, analiziranje, upravljanje i plasman podataka.

Nadalje, geodeti analiziraju, interpretiraju i integriraju prostorne objekte i pojave u prostoru te njihovu vizualizaciju i komunikaciju pomoću karata i mobilnih digitalnih uređaja.

Pored toga, geodeti se bave nizom drugih geodetskih poslova i zadaća:

– proučavanjem prirodnog i društvenog okruženja

– mjerenjem zemaljskih i morskih zaliha

– primjenom podataka u planiranju razvoja urbanih, ruralnih i regionalnih područja

– razvojem i obnovom nekretnina te procjenom vrijednosti i upravljanja nekretninama

– mjerenjem i upravljanjem građevinama, uključujući i procjenu troškova

– razvojem geoprostornih usluga, prilagođenim različitim skupinama korisnika.

Završni proizvod rada geodeta je plan ili karta, koji sadrže nazive mjesta, naselja, oranica, vinograda, cesta, željezničkih pruga i sl., kompletnu hidrografiju i sve izgrađene objekte na nekom području.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Osim stečenih stručnih znanja, za obavljanje poslova geodeta važna je sposobnost uočavanja razlika u veličini i udaljenosti objekata, nadalje sposobnost predočavanja prostornih odnosa i objekata u prostoru. Posao geodeta zahtijeva strpljivost, preciznost i točnost, budući da njihovi planovi odnosno karte služe kao podloga za planiranje i izgradnju različitih objekata na zemlji te ispod ili iznad zemljine površine.

Budući da vrlo često rade na otvorenom i to na terenima različite pristupačnosti, geodeti moraju biti dobrog općeg zdravlja i fizički vrlo izdržljivi. Budući da su njihove karte i planovi osnova za planiranje i izgradnju različitih objekata, vrlo često moraju surađivati s građevinskim inženjerima, arhitektima i drugim stručnjacima, ali i klijentima, stoga je poželjno da budu komunikativni, profesionalni i skloni timskom radu.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: