Kako postati fasader?


Opis poslova

Fasaderi izrađuju vanjske fasade na stambenim, javnim, industrijskim i gospodarskim objektima. Zaduženi su i za unutarnje uređenje zidnih površina javnih i industrijskih objekata. Osim izrade novih fasada, fasaderi saniraju i restauriraju fasade koje su oštećene zbog različitih utjecaja vlage, mehaničkih i drugih oštećenja na stambenim i javnim objektima te spomenicima kulture i povijesti.

Fasade imaju funkciju zaštite objekata od različitih vremenskih uvjeta i starenja. Također imaju estetsku funkciju i služe kao toplinska izolacija nekog građevinskog objekta. Postoje različite vrste fasada i načina oblaganja zidova. Tradicionalan način postavljanja fasade je nanošenje osnovnog sloja obične žbuke, a potom nanošenje tankog sloja fasadne žbuke, koji se izbrazda prije nego što se osuši. Na tako pripremljenu podlogu, postavlja se završni sloj plemenite žbuke – mješavine finog pijeska, vapna i kamene prašine. Miješanjem osnovnih boja fasade stvaraju se različite boje fasade prema želji klijenta.

U novije vrijeme sve češće se klasične žbuke zamjenjuju sintetičkim (uz dodatke npr. silikata i silikona). Fasade se mogu izrađivati i tako da se zidovi oblažu drvetom, kamenom (najčešće mramorom), aluminijskim pločama ili keramičkim i drugim pločicama od plastičnih materijala. Postupak izrade termo fasada sastoji se od lijepljenja stiropora na podlogu fasade. Na stiropor se postavljaju mrežice i klinovi, na koje onda dolazi završni sloj morta različite granulacije, ovisno o željenom izgledu fasade. U svom radu, fasaderi koriste razne ručne alate, strojeve (miješalice, strojeve za žbukanje, brusilice, bušilice i dr.), pomagala za mjerenja, prenošenje visina i iscrtavanje.

Fasaderi također izrađuju i postavljaju fasadne dekoracije od gipsa, tvrdog poliuterana i morta. Građevinskim ljepilom se na zid lijepe razni lukovi, kapiteli, simsovi i druge dekoracije i tako daju poseban izgled građevini.


What Is a Web Application?
Web applications are programs allowing better communication between businesses and their customers. …
How much can I earn from Google Adsense?
Google AdSense is a Google program that allows publishers to monetize their …

Blog at WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: