1 prosinca, 2022

Opis poslova

Dadilja, u domu djeteta i uglavnom u vrijeme odsutnosti roditelja, čuva, njeguje i vodi brigu o razvitku i sigurnosti jednog djeteta ili više djece rane predškolske dobi. To obuhvaća hranjenje ili pomoć pri hranjenju, održavanje higijene djeteta (pranje, presvlačenje) i formiranje djetetovih higijenskih navika, igru i komunikaciju s djetetom, poticanje razvoja govora i intelektualnog razvoja, tjelesnog razvoja i stjecanja vještina, informiranosti djeteta i razvitka vrijednosnog sustava kod djeteta, sukladno društveno prihvatljivim normama i vrijednosnom sustavu njegove obitelji.

Nadalje, dadilja kontrolira osnovne pokazatelje zdravlja i razvoja djeteta, odnosno, eventualne simptome bolesti djeteta ili znakove odstupanja od očekivanog razvoja. U slučaju bolesti djeteta, dadilja postupa sukladno dogovoru s roditeljima djeteta i strogo poštujući upute liječnika.

U specifičnim slučajevima djece s težim kroničnim bolestima, smetnjama u razvoju ili pak posebno nadarene djece, dadilja detaljno dogovara s roditeljima specifične načine i postupke, koje će primjenjivati prema djetetu.  Dadilja promatra, prati i potiče razvoj djeteta i o svemu što procijeni relevantnim, obavještava roditelje i savjetuje se s njima. Dadilja surađuje s roditeljima, a po potrebi i sa zdravstvenim i socijalnim službama.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Posao dadilje je zahtjevan, fizički naporan i vrlo odgovoran. Za njega su potrebna znanja iz područja zdravstva, psihologije i pedagogije, te širok raspon vještina – od sigurnog nošenja, pranja, presvlačenja, hranjenja djeteta, do igranja i poticanja njegovog psihičkog i tjelesnog razvoja. U svojem poslu, dadilja se može naći u situacijama u kojima je potrebno brzo i ispravno reagirati. Poneke situacije mogu biti nenadane i vrlo stresne. Dadilja mora biti emocionalno stabilna, strpljiva i usmjerena na ljude, osobito na djecu, te općenito pozitivno usmjerena.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: