Kako postati carinik?


Znanja, vještine i poželjne osobine

Pored završene srednje škole, carinik nakon praktičnog osposobljavanja mora položiti državni stručni ispit. Tijekom osposobljavanja carinik se upoznaje sa carinskim zakonom i zakonom o carinskoj službi, upoznaje razvrstavanje robe po carinskim tarifama, carinske postupke u robnom i putničkom prometu te carinsko-upravni postupak.

Upoznaje načine otkrivanja krijumčara i krijumčarene robe, postupke u kontroli putnika i njihove prtljage, devizno zakonodavstvo, propise s područja vanjskotrgovinskog poslovanja, propise s područja poreznog zakonodavstva i postupke za kažnjavanje prekršaja. Nakon uspješno položenog stručnog ispituispita, počinje raditi kao carinik – ovlaštena službena osoba.

Carinik mora biti pošten i odgovoran. Svoj posao mora obavljati vrlo pedantno, disciplinirano, korektno, dosljedno provoditi zakone i jednako pristupati svim strankama. Nepotkupljivost je također bitna osobina za rad u ovom zanimanju, jer je to posao pun iskušenja, u kojima se može vrlo lako zloupotrijebiti položaj, da bi se ostvarila vlastita dobit.

Posao carinika podrazumijeva dobro opće tjelesno zdravlje, dobar vid i sluh, komunikativnost i uljudno ophođenje sa strankama.


What Is a Web Application?
Web applications are programs allowing better communication between businesses and their customers. …
How much can I earn from Google Adsense?
Google AdSense is a Google program that allows publishers to monetize their …

Blog at WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: