11 studenoga, 2022

Opis poslova

Brodomehaničar radi na izradi i sastavljanju dijelova brodskih strojeva i uređaja, kao i na popravcima istih. Također, radi na održavanju brodskih strojeva i uređaja te rukuje brodskim strojevima i postrojenjima: sustavi hlađenja, glavni pogonski strojevi, osovinski vod i propeler, kormilo, brodski kotlovi i turbine, palubni radni strojevi, sisaljke i instalacije, uređaji za regulaciju i upravljanje te sigurnosni brodski uređaji. Tijekom rada stroja brodomehaničar podmazuje njegove dijelove, ukazuje na poremećaje u radu, zaustavlja strojeve, pogonske i pomoćne motore, uređuje brodsku hidrauliku, cjevovode na brodu za goriva, maziva, vodu i dr. U sklopu redovitog održavanja otklanja kvarove, skida i zamjenjuje oštećene dijelove, čisti dijelove motora, pumpe, uređaje za hlađenje i vrši montažu nakon izvršenog popravka. Kod montaže brodskih motora i strojeva na osnovi tehničke dokumentacije montira podsklopove i sklopove motora, kompresora, pumpi, uređaja pneumatike i hidraulike i drugih uređaja. Ponekad radi i u proizvodnji dijelova i sklopova broda, te tada izrađuje i održava metalne konstrukcije i oplate broda. U radu upotrebljava razne alatne strojeve (bušilice, brusilice), strojne alate, ručne alate, kontrolne alate, te alate za stezanje i centriranje.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Brodomehaničar mora znati rukovati raznim alatima, alatnim strojevima, kao i aparatima za ispitivanje i računalnim testerima. Potrebno je razumijevanje tehnološke dokumentacije te sposobnost čitanja radioničkih nacrta i skica.

Za obavljanje poslova brodomehaničara, potrebno je imati sposobnost točnog i brzog zapažanja, dobru sposobnost prostornog predočavanja i smisao za rješavanje tehničkih problema. Brodomehaničari moraju biti zdravi, fizički snažni i izdržljivi, imati dobar vid i sluh i spretne ruke. Odgovornost i vještina timskog rada također su važni. Ako brodomehaničar radi na poslovima s posebnim uvjetima rada, donja dobna granica za obavljanje poslova je 18 godina, što je regulirano Pravilnikom o poslovima s posebnim uvjetima rada.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: