9 studenoga, 2022

Opis poslova

Blagajnik radi u samoposlugama, robnim kućama, restoranima, benzinskim crpkama, kolodvorima, kinima, kazalištima i mnogim drugim mjestima. Posao blagajnika razlikuje se od jednog radnog mjesta do drugog, no većina započinje svoj radni dan utvrđujući stanje blagajne.

Blagajnici se u svom poslu služe nekom od brojnih vrsta blagajni-registar kasa. Preko brojčane tipkovnice unose cijenu pojedinih proizvoda i usluga i izračunavaju konačan iznos računa. Danas su sve više u uporabi vrlo moderne kompjuterske blagajne s čitačima. Čitači pojednostavljuju blagajnicima posao i omogućavaju da se cijena proizvoda unese u blagajnu samo prijelazom preko jedinstvenog koda proizvoda (obično označena na svakom proizvodu crtkanim kodom). Nakon što unesu cijene proizvoda i usluga, računaju ukupan iznos računa i naplaćuju taj iznos od kupca.

Vrste plaćanja mogu biti različite: novcem, čekovima, kreditnim karticama, kreditom. Blagajnik mora poznavati svaku od navedenih procedura plaćanja. Prilikom plaćanja čekovima ili karticom, blagajnik mora utvrditi identitet kupca i ispravno ispuniti obrasce. Nakon obavljene naplate, blagajnik klijentu vraća ostatak novca i njegov dio uplatnice.

Na kraju radnog dana blagajnik provjerava iznos novca u blagajni i uspoređuje ga s ukupnim prometom, te razvrstava pojedine vrste čekova, uplatnica i kopija računa kreditnih kartica.

Blagajnici često obavljaju i druge poslove ovisno o mjestu na kojem rade. Tako mogu pomagati u slaganju i razvrstavanju proizvoda u prodavaonicama, moraju poznavati red vožnje autobusa i vlakova ako rade na kolodvorima, obavještavaju o pojedinostima predstave ako rade u kazalištima i slično.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Blagajnik tijekom školovanja stječe teoretska i praktična znanja, vještine i navike. Važno je da se lako i uspješno služi brojevima i osnovnim računskim operacijama. Također, blagajnik mora biti sklon administrativnim poslovima, imati razvijene komunikacijske vještine i suradnju s drugim ljudima.

Moraju biti ugodni u komunikaciji s kupcima te pažljivi i savjesni u radu s novcem.  

Answer now

%d blogeri kao ovaj: