Kako postati autolimar?

Autolimaru su potrebna stručna znanja i vještine, kako bi svoj posao mogao učinkovito i kvalitetno obavljati.

To znači da autolimar mora znati pročitati tehničku dokumentaciju, izraditi radni plan, poznavati nacrtnu geometriju (skiciranje i crtanje plašteva i krojeva, te skiciranje i čitanje funkcionalnih shema električnih, pneumatskih i hidrauličkih sklopova na vozilu), osnove kalkulacija i računalstva,  tehnologiju i obradu materijala koje koristi u svom radu. U radu se služe različitim aparatima: toplinskim rezačima metala, hidrauličnim dizalicama, pneumatskim čekićima i ručnim alatima. Rabe i pomična mjerila, mjerne alate i alate za stezanje, a služe se i skicama iz tehničkih priručnika. Autolimari moraju poznavati osnovnu građu i funkcije strojeva i uređaja za obradu i montažu, uređaje za podizanje vozila, za električna, hidraulička i pneumatska mjerenja te specijalne alate i uređaje za popravke mehaničkih oštećenja na dijelovima vozila.

Autolimar usvaja znanja iz područja sigurnosti na radu s naglaskom na rad s materijalima od metala. Također mora znati upotrebljavati sredstva i opremu  za osobnu i tehničku zaštitu.

Autolimar svoj posao obavlja odgovorno, dosljedno, temeljito i u skladu s propisima. Nužno je snalaženje u dokumentaciji, jer vraćanje automobila u prvobitni oblik zahtijeva precizno praćenje crteža i uputa iz tehničkih priručnika.

Autolimaru su potrebne zdrave ruke i dobar vid, jer njegov posao zahtijeva pažljivo razlikovanje sitnijih detalja, veliku preciznost i spretnost, te smisao za mehanički rad. Neophodna je i sposobnost prostornog predočavanja skiciranih predmeta. Poželjno je dobro zdravlje i tjelesna izdržljivost.

Author: novcanaoaza

Answer now