1 prosinca, 2022

Danas je sve više pojedinaca koji se odlučuju samostalno ili s još nekim otvoriti obrt. No, pri tome se mnogima stvaraju upitnici iznad glave. Kako zapravo otvoriti obrt? Što sve moram učiniti? Koje dokumente moram imati? Koliko to sve košta?

1. Odaberite ime, djelatnost i sjedište obrta – Ime obrta sastoji se od naziva, opisa djelatnosti, imena vlasnika i sjedišta obrta. Sam naziv određujete Vi, odnosno obrtnik. Djelatnost također određujete sami, a možete odabrati više djelatnosti s jednom koja je glavna. Osim toga, svaki obrt mora imati svoje sjedište – to je adresa na koju obrt prijavljujete.

2. Upišite se u Obrtni registar – Obrt možete osnovati u nadležnom uredu, ovisno o mjestu stanovanja pri čemu morate ispuniti OR obrazac. U nadležni ured ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu te imajte na umu da je potrebno izvršiti uplate za registriranje obrta i troškove izdavanje obrtnice što će Vas doći 270 kuna.

3. Izradite pečat – Izrada pečata traje oko pola sata i košta između 150 do 200 kuna, ovisno o tome želite li da bude crni ili u boji. Pečat treba sadržavati naziv obrta i adresu, a za njega je potrebna kopija Rješenja o upisu obrta u Obrtni registar (ako ste otvarali obrt putem e-građani aplikacije, dobili ste Rješenje u e-građani pretincu s obrtnicom).

4. Otvorite žiro račun u banci – Sljedeći korak je otvaranje žiro računa. To možete učiniti s osobnom iskaznicom, rješenjem, obrtnicom i žigom. Naknada za otvaranje žiro računa je 50 kn i skidaju je u tijeku prvog mjeseca poslovanja s vašeg poslovnog računa.

5. Prijavite obrt u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja – Nažalost, još uvijek niste gotovi. Obrt je potrebno i prijaviti u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za što morate otići na Mirovinsko osiguranje s preslikom Rješenja o upisu u obrtni registar i tiskanicama M-1P i M-11P. Navedene obrasce potrebno je predati prazne samo sa žigom i potpisom vlasnika obrta. Ipak, iako možete skinuti iste na internetu, one vam vrlo vjerojatno neće vrijediti. Potrebno je odšetati do Narodnih novina i kupiti ih za nekoliko kuna, što se može činiti kao gubitak vremena. No, ono što je dobra stvar jest da nakon što ste napravili upis u mirovinsko osiguranje, ono automatski vrši vaš upis u zdravstveno osiguranje pa ne morate hodati i do Zdravstvenog osiguranja.

6. Prijavite obrt i u Poreznoj upravi – akon prijave u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, potrebno je izvršiti prijavu obrta i u Poreznoj upravi nadležnoj prema sjedištu obrta, radi upisa u registar poreznih obveznika. Za ovu je prijavu potrebno samo predati Presliku rješenja za otvaranje obrta i RPO obrazac, koji također možete naći u Narodnim novinama. Imajte na umu da je po zakonu Poreznu potrebno posjetiti u roku od 8 radnih dana od dobivanja obrtnice. Tom prilikom se i izjašnjavate da želite porez plaćati paušalno.

7. Morate imati porezne knjige – Obrtnici su dužni imati i predavati Knjigu prometa u kojima su zabilježena sva transakcija, a ona može biti vođena u pisanom ili elektronskom obliku. Najkasnije 15.1. Poreznoj upravi morate predati PO-SD obrazac za prethodnu godinu poslovanja u kojem se kvartalno zbrajaju svi prometi unutar godine, te se na temelju istih vrši povrat ili nadoplata poreza i prireza. Osim toga, potrebno je predati i Odluku o visini blagajničkog maksimuma te Interni akt o fiskalizaciji računa. Njime se donosi odluka o pravilima sljednosti numeričkih brojeva računa, poslovnim prostorima, oznakama poslovnih prostora i operatera na naplatnim uređajima.

8. Vodite računa o plaćanju komorskog doprinosa te o obaveznim porezima i doprinosima – Obrtnici su u prvoj godini poslovanja oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa o čemu Obrtnička komora pismenim putem obavještava obrtnike i Poreznu upravu.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: