16 studenoga, 2022

Prošli tjedan nekoliko je domaćih ljudi dobilo atraktivnu ponudu e-poštom: besplatnu pretplatu na Netflix za cijelo razdoblje zaključavanja. Sve što su trebali je kliknuti i ispuniti priloženu ‘anketu’ i proslijediti je 10 korisnika Whatsappa. Oni koji su prihvatili ponudu, vjerojatno je nepristojni. 

Bila je to prijevara: phishing e-mail koji je mogao ukrasti njihove osobne podatke.

Zajedno sa svjetskim kaosom koji je uzrokovao Covid-19, virus sada pustoši i u virtualnom svijetu, a prevaranti ga koriste kao mamac za cyber zločine.

Za krađu informacija, modus operandi je jednostavan. “Ili se zlonamjerni softver stavlja na uređaj putem veza i privitaka u porukama ili se ransomware distribuira kao dio mobilne aplikacije.

Zlonamjerni softver može pristupiti vašoj prijavi na poštu ili zaporku i zaporkama i podacima povezanim s kreditnom karticom. Može čak pratiti poteze pri kucanju i pristupati ključnim podacima.

Kad se računalo ili mobilni uređaj zarazi zlonamjernim softverom, korisnici mogu izgubiti povjerljive podatke ili novac jer zlonamjerni softver napadačima daje pristup i jednom i drugom.

  1. Kako zaštititi sebe?

Zaključavanje je dodalo novu složenost jer podnošenje žalbe i očekivanje brze akcije cyberpolice možda neće biti moguće ako ste prevareni. Dakle, najbolji način da izbjegnete ove prevare je biti posebno oprezan.

Ne otvarajte neželjenu e-poštu i kliknite samo one iz poznatih i pouzdanih izvora. Ključno je da ne kliknete nijednu vezu i privitke s mailovima. Također provjerite u svim poštama autentične URL-ove, nazive domena i pravopisne pogreške.

Budite posebno oprezni prema aplikacijama koje preuzimate i instalirate jer mogu sadržavati ransomware. “Mnoge se aplikacije pretvaraju da imaju kritične informacije o koronavirusu, bilo da se radi o sigurnosnim mjerama ili načinu rada. Onog trenutka kada otvorite aplikaciju, zaključat će vam telefon i tražit će da platite da biste je otključali.

“Dok radite od kuće, provjerite imate li sigurnu VPN vezu s korporativnom mrežom i ograničite prava pristupa ljudima koji su na nju povezani”, savjetuje glasnogovornik Kasperskya.

Organizacije također mogu provesti razne mjere kako bi zaštitile svoje podatke i uređaje, poput stvaranja politika rada na daljinu, povećanog nadzora i revizije.

Answer now

%d blogeri kao ovaj: