Oglasi

9 provjera cyber-sigurnosti vašeg novca u današnjem digitalnom svijetu


  1. Tamna strana digitalnog života

Za cyber kriminalce i prevarante sada je prometnije vrijeme nego ikad. Dok stanovništvo prebacuje svoje aktivnosti na mreži usred scenarija zaključavanja, socijalnog udaljavanja i rada od kuće, a sve zbog smrtonosne globalne pandemije koronavirusa, prevaranti imaju veći izbor plijena na izbor, veće lovište.

Granica između stvarnog i virtualnog svijeta svakim je danom sve finija, a internetske prijevare sve češće. Kako i dalje provodimo više vremena na mreži, prevaranti smišljaju i nove načine kako nas izbaviti iz teško stečenog novca. Držite ovih 10 stvari na provjeri kako biste bili sigurni.

2. Ne dijelite OTP-ove niti skenirajte slučajne QR kodove

Dijelite jednokratne lozinke (OTP) s nepoznatim entitetima ili skenirajte neprovjerene kodove za brzi odgovor (QR) i sigurno ćete izgubiti novac. Mnogi prevaranti zlouporabljavaju ‘objekt za prikupljanje’ dopušten prema UPI-u, u kojem on može poslati zahtjev za prikupljanje i zatražiti da ga odobrite za primanje novca. Većina web mjesta, uključujući bankarske stranice, omogućuju vam promjenu lozinki pomoću OTP provjere autentičnosti. Dakle, dijeljenjem OTP-a mogli biste dopustiti prevarantima da preuzmu kontrolu nad vašim prijavama za mrežno bankarstvo. QR kôd sa zlonamjernim softverom još je jedna nova prijetnja. Kada skenirate kôd, zlonamjerni kôd uhvatit će detalje povezane s vašim novčanikom, bankovnim računom itd., A oni se mogu zloupotrijebiti. Budite oprezni tijekom skeniranja. Skenirajte samo one kodove s poznatim trgovcima i pobrinite se da se ime trgovca pojavi na zaslonu.

3. Ne otvarajte tu vezu

Prevaranti vam mogu poslati poštu koja je maskirana kako bi pošiljatelja prikazala kao pravi entitet, u osnovi se radi o krađi identiteta. Također biste mogli dobiti nekoliko poruka koje se čine izvornim izvorima kao što je vaša banka. Zadržavanje miša i provjeravanje veze malo koristi zbog povećane upotrebe malenog URL-a, sustava koji omogućava korisnicima da sakriju svoje duge, proširene URL-ove.

Prevencija je bolja od liječenja i najbolje je da uopće ne kliknete na bilo koju poveznicu jer ne možete razlikovati istinsku od lažne. Ako uopće morate kliknuti, provjerite je li otvorena stranica zaštićena. Pazite na mali znak brave na krajnjoj lijevoj strani URL-a prije nego što se rastanete s bilo kojim osobnim podacima.

4. Otkažite pretplatu, isključite ponude

Najbolji način za sprječavanje prijevara jest ažuriranje podataka za kontakt pohranjenih u vašoj banci. Međutim, banke i druge financijske institucije imaju tendenciju bombardirati kupce redovitim dozama promotivnih mailova i SMS-ova. Ako ih potpuno zanemarite, možda ćete propustiti i važne poruke. Vaša najsigurnija oklada je otkazivanje pretplate na ove promotivne ponude.

5. Ne pohranjujte podatke o kartici

Mnogi od nas spremaju podatke o debitnoj i kreditnoj kartici na nekoliko web lokacija i u aplikacije. Međutim, to je najbolje izbjegavati. To se događa kada u pregledniku ne isključite automatsko popunjavanje. Ako ga isključite, povećat će se neugodnosti, ali učinit će vaše mrežne transakcije sigurnijima.

6. Zaštitite svoj SIM

Budući da vam je bankarstvo sada na dohvat ruke zahvaljujući pametnom telefonu, nemojte zanemariti zaštitu svoje SIM kartice. Za kloniranje SIM-a potrebno je 20-30 minuta. Ako iznenada izgubite mrežu, to je crvena zastava. Ako svoje SIM kartice ostavite bez nadzora, prevaranti sa SIM čitačem / pisačem mogu ih klonirati, koristiti na nekom drugom telefonu i primati OTP-ove i druge SMS-ove koje su vam poslale banke.

7. Čuvajte uređaj

Ispis prstima na uređaju povećao je važnost vaših naprava. Izvanmrežno hakiranje može se dogoditi ako uređaj ostavite u tuđim rukama, čak i ako telefon ostavite u servisu. Internetsko hakiranje može uključivati ​​izravne napade ili kada preuzimate aplikacije ili piratske filmove s nesigurnih platformi. U pravilu ne dajte dozvolu svim svojim podacima – fotografijama, lokaciji, e-pošti, SMS-ovima, mikrofonu, kameri itd. To može biti ozbiljna prijetnja jer banke šalju e-poštu i SMS-ove za svaku transakciju i bilo koju aplikaciju koja sve to čita. znat će vaše točne detalje transakcije.

Među aplikacijama, jedan se segment posebno pokazao velikim problemom, naime igre / igre u casinu. Prikupljaju detalje i spremaju ih izvan Indije. Neki također mogu čitati podatke iz drugih aplikacija. Također biste trebali biti oprezni prilikom dijeljenja osjetljivih podataka putem mobitela jer se ti dijeljeni podaci tamo pohranjuju. Zaključajte uređaje antivirusnim softverom. Za hakera je poslastica kada dođe do prekomjerne količine informacija i pristupamo takvim nesigurnim web mjestima.

8. Pripazite na kartice s dodirom i plaćanjem

Ove kartice ne zahtijevaju provjeru autentičnosti PIN-a, što može biti problematično ako se kartica izgubi ili ukrade. Prijetnja se povećala otkako je RBI u siječnju povisio svoje maksimalno dnevno ograničenje od 2000 do 5000 rupija. Možete ograničiti upotrebu ovog objekta ili ga u potpunosti blokirati da biste osigurali sigurnost.

Slično tome, trebate biti oprezni prilikom transakcija u inozemstvu ili na stranim web mjestima, jer malo zemalja koristi sustav provjere autentičnosti drugog faktora. Neke vas web stranice prisiljavaju na spremanje podataka o kartici prije plaćanja. Čak i ako morate pohraniti podatke o kartici, učinite to samo privremeno, izbrišite detalje i povijest čim izvršite uplatu.

9. Pratite ostale podatke

Kao najbolju praksu, morate čuvati sve, a ne samo svoje financijske podatke. Prevaranti se čak mogu dokopati nefinancijskih, ali vrlo osobnih podataka i smisliti način da vas prevare. Ova vrsta prijevare može se vidjeti u porastu internetskih portala za zajmove. Ljudi mogu kopirati vaš profil s javno dostupnim informacijama o vama, stvoriti novi račun i uzimati kredite.

Preoblikovanje fotografija, videozapisa itd. Uobičajeno je od pretkrivenih vremena. Stoga pripazite na društvenim mrežama. Ne dajte detalje o obitelji ni na društvenim mrežama. Suzdržite se od spominjanja datuma rođenja i izbjegavajte otkrivanje detalja koji se mogu povezati s vašim lozinkama.


Answer now

%d blogeri kao ovaj: